твоята гледна точка
Зарове за хазарт откриха в най-стария европейски град „Провадия-солницата“
Автор Vnews, добавено на 21.09.2017 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Керамични зарчета от I и II в. пр. Хр., от късния елинизъм, откриха археолози в най-стария град в Европа – „Провадия-солницата“ – в Тракийската могила. Предполага се, че още по това време обитателите му са играли хазарт. А и са пробвали измами, защото зарчетата са пробити от едната страна за олово, за да се завъртат по-често на другата, печелившата- с изрисувани шест точки на нея.

Министърът на културата Боил Банов посети „Провадия-солницата“, като научният ръководител на разкопките проф. Васил Николов от Националния археологически институт с музей към БАН му показа още открития в раннонеолитното селище -меден инструмент за украсяване на златни бижута, за който дама-археолог от Германия твърди, че е най-древен в Европа, връх на копие, игли за коса, наниз от егейска мида, който са носили древните за престиж, ашици за гадаене на съдбата, амулети от животински зъби, керамичен биберон и др.

Всичко по това време е разменяно срещу солта -златото в праисторическите векове, което се е добивало единствено тук и както го нарича още професорът – първия монетен двор на Европа. Край древния солодобивен център възникват и най-ранните каменни крепости между 4700-4500 г. преди Христа.

Министерството на културата събира проекти за 3D визуализация на цялото археологическо богатство в страната. Задължително трябва да започнем да работим по този начин – с холограми и визуализация, каза министърът на културата Боил Банов. Според него старините, представени интерактивно, ще стигнат по-бързо и интересно до обикновения човек и това е важно за социализацията на културно-историческите обекти в страната.

„Важно е да има и път, и паркинг, както и информационен център. Но това не е достатъчно. Съвременният свят изисква човек да може да си го представи, да види както е било, но не чрез някакви псевдоглупотевини, а чрез анимации“, каза още министърът. Той допълни, че има нови методи за представяне на знанието, науката и културата и те трябва да бъдат използвани.

Банов припомни, че за археологически разкопки, реставрация и консервация тази година парите бяха увеличени от 1 на 2 млн. лева. Това сериозно ключово завишение ще бъде запазено и догодина, като се водят разговори и за допълнително пари за археология, увери Банов.

За уникалния обект „Провадия-солницата“, където се извършват едновременно разкопки, реставрация и консервация МК осигури тази година общо 58 000 лева. За социализацията на най-древния град и привличане на туристи от цял свят помагат девненският гигант „Солвей Соди“, на чиято територия в „Провад сол“ се намира, както и община Провадия./ТрудСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Държавните пощи обмислят вариант да пуснат част от бизнеса си под наем, твърди „Монитор“. Ръководството на „Български пощи“ ЕАД планира да […]

 
Властта

Депутатите на Бойко Борисов може да преразгледат мораториума върху финансирането на нови терапии за онкоболните и хората с автоимунни и редки […]

 
Здраве и красота

Празничният сезон може да бъде много изтощителен за вашето тяло и кожа – безкрайни партита, недоспиване, нездравословни храни… а вие искате […]

 
Жълто

Само за една нощ – 14 срещу 15 декември, осмият епизод от космическата сага „Междузвездни войни“ е събрал 45 млн. долара, […]

 
 

към началото