твоята гледна точка
До 30-и септември Народният театър оживява в 90 фотоса
Автор Vnews, добавено на 18.09.2017 година, в категории: Афиш, Коментари (0)

Жителите и гостите на столицата ще могат да се наслаждават на експозицията всеки ден до 30 септември. Кадрите вдигат завесата за хрониките – от откриването 1907-а година до днес. Върху 30 платна с размери 1,20 на 1,20 метра са аранжирани 90 запомнящи се исторически снимки. Тези, които са посветени на по-новата история на театъра, са дело на фотографа Божидар Марков.

Снимките припомнят знакови моменти от изграждането и реконструкциите на Народния театър. Сред тях са архивни кадри от създаването на сградата, от реконструкцията през 1976-а, от реставрацията през 2004-2006-а, когато се извърши и консервация на централната и южна част, на салона и фоайетата на голяма сцена, обновена бе и позлатата на интериора. Благородният метал беше излъскан до страхотен блясък и през току-що изминалата лятна ваканция. „През всичките сто и десет години театърът се е наричал Народен, не само защото сградата му е една от най-красивите постройки в културния център на София, но и защото е вместилище на съзидателния дух на всички българи. Тя е фотографски разказ за величието на духа, вплетен в театралната сграда на първата ни сцена“, казва авторът на изложбата Божидар Марков.

Ето някои акценти в експозицията:

– Желязната завеса след пожара през 1923 г., когато по време на действието на „Геновева“ от постановката на театъра „Апотеоз на родното драматично изкуство по случай 65 години от първото българско театрално представление в Шумен, избухва пожар на сцената. Декорите пламват, а желязната завеса се оказва повредена и не може да отдели зрителната зала от сцената. Пожарът обхваща сцената, зрителната зала, дамския и мъжкия гардероби, ателиетата на театъра.

– Театралният салон след пожара през 1923 г.

– Юни 1973 г. – от 12 септември на 1972 до 28 март на 1976-а под ръководството на арх. Иван Томов се извършва основна реконструкция, която връща основната сграда на театъра към вида й от 1907 година.

– 2004–2006: Момент от ремонта и консервацията на двуфигурните скулптурни композиции, поставени в четирите ъгъла на покрива на сградата.

– 2004 – 2006: По време на реставрацията зрителната зала претърпява сериозно обновление.

– 2004–2006: Реставрация на централната фасада и надписа Народен театър „Иван Вазов“

– 2004–2006: През 2004-а се разработва план за реставрация на декоративните пластики на балконите и фоайетата с цел постигане на цялостна визия и свързването им в общ ансамбъл. Реставрацията започва от фоайето на първи балкон. Подновени и освежени са фреските на купола на главното фоайе и позлатата на ъгловите орнаменти.

– 2004-2006: реконструкция на покрива и фронтона.

– По време на реставрацията през 2004-2006 екип от реставратори, художници и строители полагат много труд и талант, за да възстановят блясъка и красота на женските фигури под корниза на фасадата, фигурите на музите, разположени на фронтона, а също и фризовете от пластични форми под главния корниз.

– Обновяване на позлатата на двете рамки на сцената./СтандартСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Бил Гейтс имал пръст в заразата, за да намалее населението на планетата, твърдят фенове на заговорите

Две трети от населението на Земята може да се зарази от новия коронавирус, наречен от специалистите КОВИД-19, предупреди експерт от Световната здравна организация. […]

 

Анонимните сейфове в банките вече са забранени.

Общи екипи на БНБ и на ДАНС ще проверяват на място съмнителни за пране на […]

 

Имигрантите ще трябва да имат оферта за работа с определено заплащане

Целта е да намалее цялостният брой прииждащи чужденци

Великобритания няма да допуска […]

 
 

към началото