твоята гледна точка
Бизнесът пак атакува добавката за стаж
Автор Vnews, добавено на 07.09.2017 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Бизнесът отново атакува добавката за прослужено време, която се изплаща на работещите по трудов договор – този път работодателите изпратиха писмо до изпълнителната и законодателната власт, в което настояват да се отмени правото на правителството да определя допълнителни възнаграждения, извън заложените в Кодекса на труда. Това право противоречи на Конституцията, а отмяната му ще доведе до отпадане на добавката за стаж и опит, регламентирана в наредба, вместо в закон, обясни пред Дарик Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал. Четирите работодателски организации дават възможност на управляващите да направят поправка в Кодекса на труда, но ако това не се случи, ще търсят вариант за атакуване на разпоредбата пред Конституционния съд.

Работодателите твърдят, че текстът от Кодекса на труда, който дава право на правителството да определя видовете и размерите на добавките към заплатата, противоречи на Конституцията. Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал цитира конкретната част от Конституцията:

„Работниците и служителите имат право на трудово възнаграждение и на заплащане, съответстващо на извършената работа, при условия и по ред, определени със закон. Съответстващото на извършената работа не предполага и не допуска при еднакви трудови резултати и работа от двама работници или служители, единият да получава по-високо възнаграждение, само заради това че е работил по-дълго. Второто противоречие, което не е по-малко важно, е, че Конституцията повелява условията и редът за тези възнаграждения да се определят със закон“.

Ако управляващите отменят това право на правителството, като противоречащо на Конституцията, добавката за прослужено време, заложена в наредба, трябва да отпадне.

„Това по никакъв начин не означава, че възнагражденията на хората ще бъдат намалени. Напротив, такова нещо няма да се случи“, посочи още Желязков.

От бизнеса дават възможност на правителството и парламента да упражнят правото си на законодателна инициатива, а ако няма такава, ще се обърнат към институциите с право да сезират Конституционния съд.

Организациите предлагат изплащането на добавка към заплатата да се уреди като право, а не задължение на работодателя, и да се запише в Кодекса на труда.

От КНСБ отказаха да коментират новите действия на бизнеса, с мотив, че темата за отпадането на добавката е била затворена от управляващите преди няколко месеца.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

По тема номер 18 ще пишат интерпретативно съчинение или есе днес 48 582 зрелостници, които са подали заявления за явяването на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература […]

 

14 нови случая на коронавирус у нас при изследвани 606 проби за последното денонощие. С това общият брой на лабораторно потвърдените […]

 

За по-голямата част от страната юни ще е най-дъждовният месец за годината. Средната сума на валежите в извън планинската част е […]

 
 

към началото