твоята гледна точка
Стресът е причина за 30% от напускащите работа и 80 млн. лв. загуби за бизнеса
Автор Vnews, добавено на 06.09.2017 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Над 50% от болничните през миналата година се дължат на заболявания вследствие на стреса. Болничните през 2016 година са на стойност 144 млн. лв., което означава, че загубите за бизнеса от тях възлизат на 70-80 мл. лв. Освен това наблюденията сочат, че 30% от текучеството на кадри се дължи на стреса, включително и на т.нар. сидром на професионалното прегаряне или “бърнаут“. Най-засегнати са работещите в социалните сфери, а внимание на проблема приоритетно обръщат високотехнологичните браншове.

Тези данни представи Томчо Томов, ръководител на Националния център за управление на компетенциите към Българската стопанска камара (БСК) във вторник.

По думите му едва около 6% от компаниите у нас имат политики и програми за управление на стреса. Това са преди всичко международни компании.

Според експерти е необходима по-ясна държавна политика и програми за превенция на синдрома на професионалното прегаряне от бизнеса, като по този начин ще се намалят и загубите за бизнеса и икономиката.

“Бърнаут е състояние на физическо и емоционално изтощение или пълна липса на мотивация, която обикновено е в резултат на продължаващ стрес или чувство на неудовлетвореност“, коментира Анелия Горгорова от Българската асоциация за управление на хора (БАУХ), насочена към проблемите на управлението на човешките ресурси.

Според някои статистики, синдромът засяга около 54% от жените и 33% от мъжете.

Физиологичните симптоми са изтощение, главоболие, нервен стомах, мускулно напрежение, промяна в апетита, проблеми със зъбите, промяна в сексуалната активност, чувство на замаяност, но и психологически, свързани с поведенчески проявления като чувство на раздразнителност и гняв, чувство на агресия, липса на енергия и удовлетвореност, усещането да не си щастлив от това, което правиш.

По данни на Американския институт за изследване на стреса всяка година САЩ губят около 300 млрд. долара заради отсъствие от работа или намалена работоспособност вследствие на стрес, както и за покриване на разходите за медицински грижи на засегнатите. Изследване от 2013 г. показва, че за Европа тези загуби възлизат на 600 млрд. евро. За да може да се прецени какви са обективните загуби на бизнеса от последствията на прекомерните нива на стрес трябва да има статистики, от които да се ползва бизнеса на национално равнище.

Световноизвестният лектор Хамза Кан, който е в България по повод предстоящият мотивационен семинар “Играта на професионалното прегаряне & баланс личен живот – работа“ (Burnout Gamble & Work-Life Balance), припомни, че Световната здравна организация определя стреса като епидемията на 21 век.

“Бих препоръчал на бизнеса да се фокусира върху 6 основи неща в своята организация. Всички ние се борим със стреса, с отчуждаването, с посланията, които получаваме от обществото, с технологиите, самотата и с икономиката. Така че всички тези фактори допринасят за стрес и напрежение по отношение на това как се държим и какви резултати постигаме. Стресът да се представиш по най-добрия начин предизвиква тези състояния“, посочи Кан.

“Ние, като отделни хора, увеличаваме този стрес, тъй като започваме да вярваме в 5 неща – в мита за прогреса, в мита за ефективността, в мита за перфектността, в мита за удовлетворението и в мита за непрекъснатата иновация. Ние влизаме в един непрекъснат цикъл на бърнаут и отговорността да се справим с него не е на отделния човек, а на съвместните усилия на всички“, каза Кан.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

39 почивни дни ще имат учениците за следващата учебна 2018-2019 година. Към тях спадат 28 ваканционни дни (есенна, коледна, междусрочна и пролетна ваканция), 8 дни за официални празници (Денят на независимостта, […]

 

Франция стана за втори път в историята световен шампион по футбол.

В зрелищен и резултатен финал срещу Хърватия на стадион “Лужники” в […]

 

Още три цикъла на продължителни валежи ни очакват до края на лятото – от 22 до 25 юли, от 30 юли […]

 
 

към началото