твоята гледна точка
Държавата ще плаща по още един опит ин витро на година
Автор Vnews, добавено на 30.08.2017 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

 

Годишно държавата ще отделя близо 3 милиона лева повече, за да финансира по още една ин витро процедура. Това става ясно от проект на Постановление на Министерския съвет, предложен от здравния министър Николай Петров. С бюджетни средства вече ще се плащат и четири ембриотрансфери на размразени ембриони.

„Задълбочаващите се негативни демографски тенденции в България налагат прилагането на комплекс от мерки в дългосрочен план, които в своята съвкупност формират демографската политика в страната. Част от тези мерки са свързани с насърчаване на раждаемостта, като един от приоритетите в тази насока е подпомагането на лицата с репродуктивни проблеми”, гласят част от мотивите на здравния министър да предложи увеличаване на държавното финансиране за ин витро процедури.

От ЦАР смятат, че лицата с репродуктивни проблеми, които ще кандидатстват за четвърта ин витро процедура ще са около 450. А около 1000 годишно ще са лицата, които биха се възползвали от 4 опита на ембриотрансфери на размразени ембриони. Разпоредбата засяга 33 лечебни заведения в страната, които са специализирани в асистирана репродукция.

Финансовите средства, необходими за осигуряване на четвърти опит се изчисляват на около 2 250 000 лева на база прогнозен брой случаи по данни на ЦАР около 450 годишно, предвид данните от 2016 г. и 5000 лева на опит. При извършени 1020 процедури по криоконсервация на ембриони, финансирани от ЦАР през 2016 г., ще бъдат необходими около 500 000 лв. годишно за тази дейност. Това прави общо, по близо 3 млн. лв., които държавата допълнително трябва да осигурява всяка година.

Министерство на здравеопазването предлага и засилване на контрола от страна на ЦАР върху лечебните заведения, с които има сключени договори. Преди месец, одит на Сметната палата разкри, че при инвестирани от държавата близо 30 млн. лв. и извършени 7598 процедури, родените деца са 2 171. „Успеваемостта по показател „родени деца” за България е 28 на сто, с което страната ни се доближава до успешните европейски практики (Австрия 27,4 на сто)”, констатираха от Сметната палата.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки, за да овладее епидемията. Лечебните заведения трябва да имат готовност за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да […]

 

Предлагат намаляване на скоростта по първокласните пътища от 90 на 80 км/ч

Поне 50 часа кормуване за книжка

Ще се прави одит за безопасността […]

 

След Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра, грипна епидемия вчера обявиха и областите Перник и Пазарджик. Здравните власти са изпратили препоръка […]

 
 
Още от Здраве и красота
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото