твоята гледна точка
Наливат 10 млн. лв. в професии на бъдещето
Автор Vnews, добавено на 28.08.2017 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

С 10 млн. лева бизнесът ще може да преквалифицира служителите си или да наеме безработни, които да бъдат обучени в конкретни знания, нужни за работа в компанията. По този начин се осигурява подкрепа за квалификации за т.нар. професии на бъдещето. Това предвижда най-новата процедура “Специфични обучения”, която е част от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.

Крайният срок за подаване на проекти от фирмите е 31 октомври. В изискванията е записано, че могат да кандидатстват микро-, малки, средни или големи предприятия, които са в сектори, основаващи се на знанията, високите технологии и информационните и комуникационни технологии, както и в преработвателната промишленост с по-висока добавена стойност на труда.

Процедурата ще финансира включване на безработни лица в специфични за конкретното работно място обучения. Така компаниите ще могат да подготовят и да осигурят квалификация за нуждите си. Подобни обучения попадат извън обхвата на системата за професионално образование, пише в документацията.

До края на 2019 г.

в обученията ще

бъдат включени

2000 безработни

и неактивни участници до 29 години, от които 1000 да получат квалификация до четири седмици след приключване на дейностите по проекта. Предвижда се да бъдат обучени 1000 заети, от които 900 да придобият квалификация.

Над 2000 безработни ще бъдат заети по европрограмата. СНИМКА: 24 часа

За един човек ще се отпускат не повече от 3000 лева, независимо колко обучения ще премине.

С парите може да се финансират специализирани чуждоезикови обучения, като те могат да бъдат дистанционни, присъствени или смесени. На края на курса трябва да се издаде документ, който удостоверява успешното му преминаване.

Според условията на тази схема работещите на граждански договор няма да се смятат за заети. След успешното завършване на обученията работодателите се задължават

да запазят

заетостта на

поне половината

от хората,

участващи в проекта, през следващите 6 месеца. За този период ще се финансират разходите за осигурителни вноски на новонаетите безработни.

Целта на процедурата “Специфични обучения” се основава на нуждата от удовлетворяване на потребностите на пазара на труда в някои от най-динамично развиващите се и конкурентни сектори на българската икономика. Фокусът е върху преодоляване на несъответствието между качеството на образование и количеството завършващи специалисти, и нуждите на компаниите от секторите, основаващи се на знанията, високите технологии и преработвателната промишленост с по-висока добавена стойност на труда, пише в документацията.

Компаниите ще намерят отговор на едно от основните предизвикателства пред тяхното развитие – недостига на работна сила с подходяща квалификация. От своя страна обучените по програмата безработни или заети лица ще имат шанс да се

реализират на

позиции, които

се осигуряват

над средните

за страната доходи, са сред другите аргументи, записани в програмата.

Сумата от 10 млн. лева е разпределена поравно между два компонента в зависимост от прилагания режим на държавни помощи.

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ по Компонент 1 е 50 000 лева, а максималният – 3 911 660 лева, а по Компонент 2 – съответно 50 000 и 391 166 лева.

По Компонент 1 безвъзмездната помощ за големи предприятия не може да надхвърля 50% от общата стойност на допустимите разходи по проекта, за средни – 60%, а за малки и микро 70%. Размерът може да бъде увеличен с 10 процентни пункта, ако обучението се предлага на работещи с увреждания или в неравностойно положение.

По Компонент 2 е определен размер на съфинансиране в зависимост от категорията на предприятието кандидат. Така за микро- и малки фирми той е 10%, за средни е 20%, докато за големите стига 30%. /24 часа

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Вътрешната опозиция ще иска на пленума оставките на лидерката Корнелия Нинова и шефа на предизборния щаб Кирил Добрев заради резултатите на вота.

Слух, че автобус от Варна ще кара протестиращи пред “Позитано” в неделя. Гуцанов […]

 

В сутрешните часове на места в равнините ще има ниска облачност или мъгла. Ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат […]

 

Ще преобладава облачна време, дъждът в западните райони ще спира, по-късно и облачността ще се разкъса, съобщават от Националния институт по […]

 
 

към началото