твоята гледна точка
Вдигат 10 пъти глобите за опасни храни
Автор Vnews, добавено на 24.08.2017 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Пресслужбата на кабинета съобщи, че е одобрен проект на нов Закон за храните, който би трябвало да затегне контрола в този сектор, включително и с по-сериозни глоби. Това е поредният от серията опити да се регламентират производството на стоки за трапезата ни, етикетирането, опаковането, съхранението и т.н.

В проекта, одобрен вчера, се предвижда значително повишение на глобите за фирми, които влагат наднормени количества сгъстители, овкусители или пушеци, каквито често се използват например при колбасите и други видове полуфабрикати. Нарушителите ще трябва да платят глоба от 2000 до 4000 лв. при санкции от 250 до 500 лв. в момента, макар да не е ясно точно колко от наложените глоби реално се събират. Храната трябва да е годна за консумация и да не представлява опасност. Наказанието за нарушение ще е между 2000 и 4000 лв., предвижда още законопроектът. Същото важи и за всеки, който предлага минерални или изворни води без сертификат.

За сметка на това санкциите за нарушения, свързани с ГМО храните, остават като в действащия закон. Всеки, който произвежда и продава ГМО храна или използва съставки мутанти, подлежи на глоба от 25 000 до 35 000 лв. При повторно нарушение санкцията е от 35 000 до 70 000 лв.

Голямата новина за предприемачите е, че в проекта се предвижда влизането на фирма в „хранителната верига“ да става по бърза и лесна процедура – с подаване на заявление за вписване с регистър, който ще се води от агроминистерството. Идеята е всеки обект за производство, преработка или дистрибуция на храни да може да заработи до 5 работни дни след подаване на заявлението и придружаващите го документи. В момента регистрацията и одобрението отнемат многократно повече време. Бързият старт и спестеното време ще позволят на новаците, навлизащи в бизнеса с храни, да направят с около 500 млн. лева приходи повече, отколкото при запазване на сегашната по-тромава процедура, твърдят авторите на проекта.

Нов консултативен съвет по храните ще бъде създаден към ресорния министър на земеделието, предвиждат още промените. В него ще работят експерти и представители на браншовите организации, които ще подпомагат „формулирането и провеждането на държавната политика в сектор „Храни“.

Одобреният вчера проект всъщност не е нов, а бе изработен от кабинета „Борисов 2“ миналата година, но така и не стигна до приемане. В момента „Борисов 3“ стяга и друг подобен закон – за управление на хранителната верига. Той обаче още е на фаза обществено обсъждане. Не е ясно защо управляващите се занимават със закони дубльори, още повече че в България и бизнесът, и гражданите са объркани от непрекъснатите ремонти на закони.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

По тема номер 18 ще пишат интерпретативно съчинение или есе днес 48 582 зрелостници, които са подали заявления за явяването на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература […]

 

14 нови случая на коронавирус у нас при изследвани 606 проби за последното денонощие. С това общият брой на лабораторно потвърдените […]

 

За по-голямата част от страната юни ще е най-дъждовният месец за годината. Средната сума на валежите в извън планинската част е […]

 
 

към началото