твоята гледна точка
Забраняват износа на лекарства, ако липсват у нас
Автор Vnews, добавено на 11.08.2017 година, в категории: Вести, Коментари (0)

По-строги мерки за контрол на паралелния износ на лекарства предлага здравното министерство. Те се отнасят за медикаменти от позитивния лекарствен списък, за които ще се следи. При установяване на липса или недостиг ще бъде забраняван износът им.

Целта е не само да се ограничат, а трайно да се намалят случаите на липсващи лекарства у нас, обясниха от здравното министерство.

Изпълнителната агенция по лекарствата ще решава дали едно лекарство да бъде изнесено от страната, или не. Сега търговците на едро само уведомяват агенцията какви медикаменти ще изнасят и дори тя да установи, че количествата не достигат или лекарството изобщо липсва, няма законов механизъм, по който да се ограничи износа. Тази възможност бе приета през пролетта на 2014 г., но Конституционният съд я отмени през 2015 г. С новите предложения крайното решение отново ще се взима от ИАЛ. Тя ще разполага с 5 дни след постъпване на уведомление за износ, в които ще трябва да издаде заповед за ограничаване. Това ще може да става само след анализ, според който съответното лекарство липсва или не е в достатъчни количества на българския пазар. Ако агенцията не направи възражение в този срок, медикаментите ще могат да се изнасят.

В изготвянето на ограничителния списък ще участват експертен съвет към ИАЛ, Министерството на здравеопазването, здравната каса, Съветът по цени и реимбурсиране и Българският фармацевтичен съюз. Когато е готов, агенцията по лекарствата ще го публикува на интернет страницата си. Преди ограничителния списък ИАЛ ще изготви друг – в него ще са медикаментите, за които през последните 3 месеца са постъпили уведомления, че предстои износ.

Промените предвиждат и регламентиране на медикаменти за състрадателна употреба. Става дума за внос на лекарства, които не са разрешени за употреба, но са във фаза на проучване. Те са предназначени за пациенти със заболявания, които не могат да бъдат лекувани удовлетворително от разрешен лекарствен продукт.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Тази нощ – в нощта срещу Еньовден, звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна сила, казва поверието. В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила, […]

 

Милиарди да ни дават, няма да приемаме бежанци. Гарантираме границата.” Това заяви премиерът Бойко Борисов от трибуната в НС.

Лидерът на БСП […]

 

Варна бе избрана за Европейска столица на спорта 2019. „Получихме потвърждение, че Варна е избрана. Титлата ще ни бъде връчена официално […]

 
 

към началото