твоята гледна точка
Забраняват износа на лекарства, ако липсват у нас
Автор Vnews, добавено на 11.08.2017 година, в категории: Вести, Коментари (0)

По-строги мерки за контрол на паралелния износ на лекарства предлага здравното министерство. Те се отнасят за медикаменти от позитивния лекарствен списък, за които ще се следи. При установяване на липса или недостиг ще бъде забраняван износът им.

Целта е не само да се ограничат, а трайно да се намалят случаите на липсващи лекарства у нас, обясниха от здравното министерство.

Изпълнителната агенция по лекарствата ще решава дали едно лекарство да бъде изнесено от страната, или не. Сега търговците на едро само уведомяват агенцията какви медикаменти ще изнасят и дори тя да установи, че количествата не достигат или лекарството изобщо липсва, няма законов механизъм, по който да се ограничи износа. Тази възможност бе приета през пролетта на 2014 г., но Конституционният съд я отмени през 2015 г. С новите предложения крайното решение отново ще се взима от ИАЛ. Тя ще разполага с 5 дни след постъпване на уведомление за износ, в които ще трябва да издаде заповед за ограничаване. Това ще може да става само след анализ, според който съответното лекарство липсва или не е в достатъчни количества на българския пазар. Ако агенцията не направи възражение в този срок, медикаментите ще могат да се изнасят.

В изготвянето на ограничителния списък ще участват експертен съвет към ИАЛ, Министерството на здравеопазването, здравната каса, Съветът по цени и реимбурсиране и Българският фармацевтичен съюз. Когато е готов, агенцията по лекарствата ще го публикува на интернет страницата си. Преди ограничителния списък ИАЛ ще изготви друг – в него ще са медикаментите, за които през последните 3 месеца са постъпили уведомления, че предстои износ.

Промените предвиждат и регламентиране на медикаменти за състрадателна употреба. Става дума за внос на лекарства, които не са разрешени за употреба, но са във фаза на проучване. Те са предназначени за пациенти със заболявания, които не могат да бъдат лекувани удовлетворително от разрешен лекарствен продукт.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни или Прошка. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а след […]

 

На среща на министрите на здравеопазването и на образованието с ректорите на висшите училища, провеждащи обучение по медицина, ръководството на МУ-Варна […]

 

Президент и премиер един след друг нервно и категорично се разграничиха вчера от депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски, без […]

 
 

към началото