твоята гледна точка
Учителите с по-високи заплати от септември
Автор Vnews, добавено на 10.08.2017 година, в категории: Вести, Коментари (0)

От 1 септември заплатите на учителите в училищата и детските градини се увеличават с 15%, реши правителството, и гласува отпускането на 80 млн. лева. Минималната учителска заплата става 760 лева, а заплатата на директорите не може да е по-ниска от 950 лева, предвиждат промени в наредбата за заплащането на труда на педагозите, които ще бъдат одобрени в началото на следващия месец.

Предстоящото увеличение на учителските заплати с 15% е първата стъпка от ангажимента на управляващите да вдигнат двойно възнагражденията на учителите до края на мандата.

Ресорният министър Красимир Вълчев изрази очакването си, че това ще привлече повече млади хора към учителската професия, и припомни, че в момента броят на учителите, наближаващи възрастта за пенсиониране е много по-голям от този на влизащите в професията.

„Имаме райони и отделни дисциплини, при които имаме недостиг на учители. Там политиката ще бъде, доколкото е възможно, да задържим в следпенсионна възраст част от педагогическите специалисти. Разработваме и програма за частичното им ангажиране – поетапното им преминаване от активно трудова към пенсионна възраст“, разясни бъдещите политики за справяне с кадровия проблем министърът.

„От друга страна имаме райони и дисциплини, в който е желателно да подмладим в голяма степен педагогическия състав. Там ще стимулираме наемането на повече млади педагогически специалисти“, поясни той.

С друго решение кабинетът увеличи стипендиите на студентите-чужденци, които учат в държавни университети по линия на междуправителствените спогодби. Целта е да бъдат привлечени повече студенти от българските общности зад граница.

Право на такава стипендия без никакви условия имат всички чуждестранни първокурсници, приети по линия на междуправителствени спогодби, а от втората учебна година стипендията се предоставя при среден успех от последните два семестъра, който е над добър 4./ДарикСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Приближаването на висшето образование до нуждите на пазара на труда продължава за втора поредна година. Безработицата сред висшистите намалява, заплатите им нарастват, като все повече от тях си намират работа по […]

 

Слушай Манолова: Край на даването на фирми на клошари, за да се бяга от работниците

Работниците на фалирали предприятия […]

 

Всички осиновители на деца до 5 г. ще имат правото на една година високоплатен отпуск по майчинство от 1 юли 2018 […]

 
 

към началото