твоята гледна точка
И филолозите са на изчезване
Автор Vnews, добавено на 09.08.2017 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Още 4 професионални направления в университетите, след инженерните, стават приоритетни – това са филология, история, философия и религия. Така важните за икономиката ни специалности, които държавата ще подпомага с по-висок прием и по-голяма субсидия, ще се увеличат от 32 на 36. Това произтича от приетите вчера от МС промени в приема на студенти.

Въпросният списък бе приет за първи път през 2016 г., като задачата му бе да увеличи интереса на студентите към определени направления, които страдат от липса на кадри, но са изключително важни за икономиката – като педагогика, математика, инженерни специалности, металургия, електротехника, енергетика, транспорт, животновъдство и др. Приемът в тях бе увеличен или запазен на нивото от предната година, като заедно с това приоритетните направления получиха и по-високо финансиране.

Според промените за предстоящата академична година ще бъдат стимулирани още 4 направления от сферата на хуманитарните науки, тъй като те са „с изключителна важност за формиране на културната и историческата идентичност на българското общество“, в тях се подготвят учители, на които се основава хуманитарното образование в България и имат стратегическо за държавата значение. „При заявена от бизнеса необходимост от 3000 човека с филологическо образование през 2016/17 г. у нас в последен курс на обучение са се обучавали едва 1434 студенти“, пише в мотивите на МОН. При историята нуждата е от 500 дипломирани студенти при завършващи 294, при философията има нужда от 210 човека при завършващи едва 180, а при религия и теология заявените позиции са 160 при 103 студенти. Най-остър е недостигът на учители – за 2016 г. той е бил оценен на около 4720 души, докато за 2017 г. броят вече е 6570 души.

От МОН са идентифицирали и нуждата от повече специалисти по обществено здраве и здравни грижи. Затова проектът за промени предвижда Министерският съвет да може да разрешава и по-голям брой на приеманите студенти от максималния, който е определен за тези две направления. Това ще става след предложение на просветния министър, съгласувано с колегата му от здравното министерство.

 

Преди първия звънец

 

Кабинетът одобри и допълнителни 79.9 млн. лв. за увеличение на учителските заплати с 15% от 1 септември 2017 г. Минималното възнаграждение за педагозите се повишава от 660 лв. на 760 лв., на главните учители – от 726 лв. на 836 лв., а на директорите – от 825 лв. на 950 лв. Скокът е част от обещанието на ГЕРБ за двойно увеличение на учителските заплати в рамките на следващите 4 г.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Тази нощ – в нощта срещу Еньовден, звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна сила, казва поверието. В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила, […]

 

Милиарди да ни дават, няма да приемаме бежанци. Гарантираме границата.” Това заяви премиерът Бойко Борисов от трибуната в НС.

Лидерът на БСП […]

 

Варна бе избрана за Европейска столица на спорта 2019. „Получихме потвърждение, че Варна е избрана. Титлата ще ни бъде връчена официално […]

 
 

към началото