твоята гледна точка
Посланието на „Камчия“ за мир вече е в Космоса
Автор Vnews, добавено на 08.08.2017 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Посланието за мир, което лети на крилете на „Белите гълъби на мирното детство“, достигна до борда на Международната космическа станция. Инициативата на Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ вече носи печатите на орбиталната станция.
„Белите гълъби“ полетяха към космическото пространство през миналата година по време на третата смяна „Космосът и ние“. Със съдействието на летец-космонавта Павел Виноградов, който гостува в комплекса, хартиените птици на мира, изработени от учениците, успяха да преодолеят гравитацията и пространството, да кацнат на илюминатора на МКС и чрез космическата поща да се върнат обратно в „Камчия“. С печатите на МКС са удостоени и снимки на младите гагаринци, които учат и прославят името на своя патрон – Юрий Гагарин – първият човек, полетял в космоса.
Знакът на Международната космическа станция получиха и призовите отличия на Международния фестивал за детско творчество „Звездите на Камчия“, който от три години се провежда под знака на ЮНЕСКО. Философията на детското движение „Звездите на Камчия“ е, че всяко дете носи в себе си уникални творчески заложби, които трябва да бъдат открити и развиваниа. Фестивалът има 9-годишна история и над 80 издания. На сцените на „Камчия“ са участвали над 100 000 деца от 6 до 16 години от над 60 държави по света.
Космическият щемпел вече лежи и върху детските рисунки, дали надслова на петата лагерна смяна – „Заедно в Космоса – заедно на Земята!“, която обедини за втори път през тази година деца от различни народи и националности, в желанието им да получат нови знания за Човека, Земята и Космоса, да се научат да ги пазят и да ги използват с една обща цел – мирно небе. Младите космонавти се обучават от истински звездни асове – първият български космонавт Георги Иванов, първият кубински космонавт Арналдо Тамайо Мендес и руските космонавти Александър Павлович Александров и Сергей Авдеев. Ръководител на смяната е Красимир Стоянов – ръководител на Авиокосмическия център в „Камчия“, който е преминал пълния курс за подготовка на космонавти в Центъра «Юрий Гагарин» в Звездното градче в Русия.
Изпълнителният директор на Санаторно-оздравителния комплекс «Камчия» Станка Шопова предаде на космонавтите новата книга на инструктора на Юрий Гагарин – Йосиф Давидов – «Мигове от космическата ера» и им връчи почетните грамоти на СОК «Камчия».
«Идеята за космическото образование, за творчествоти и занието, разцъфна като българска роза през тези дни», коментира руският космонавт Александров. «Тук в «Камчия» изживях неповторимо вълнение от срещите си с децата – весели, знаещи, будни, истински бъдещи граждани», допълни Арналдо Тамайо Мендес, който подари на «Камчия» току що излязлата си творба – «Един кубинец в космоса». «Сега ще редактирам следващата си книга, която пиша специално за децата, и в нея непременно ще включа опита на «Камчия», каза още той.
Петимата космонавти и участниците в международната кръгла маса подписаха Обръщение към всички хора по света, към всички политици и държавници – да подкрепят девиза „Заедно в Космоса – заедно на Земята!“. То бе подкрепено от известни учени, изследователи, дипломати, общественици.
Обръщението е провокирано от многобройните въпроси на децата по време на лагерната смяна, с които космонавтите всяка вечер наблюдават преминаването на Международната космическа станция в небето над „Камчия“. На МКС работят заедно двама руски космонавти, двама американски астронавти и един европейски астронавт, по проекти за благото на цялото човечество, каза първият българин, полетял в Космоса – Георги Иванов. „Защо тогава страните, които представляват, не живеят в сговор на Земята? Нали трябва да вярваме на тези хора, които са горе, защото те от там са видели нашата прекрасна планета – колко е уязвима в космическия безкрай! Трябва да следваме техния пример и да вярваме, че можем да съхраним нашия земен дом само чрез сътрудничество и съзидание“, се казва в Обръщението. „Политиците, държавниците, учените, всеки от нас е длъжен да се замисли над мотото на срещата – «Заедно в Космоса – заедно на Земята», каза по време на дискусията д-р Константин Пеев и допълни, че работата с младите хора е стратегическо направление. Участниците в срещата се обединиха около идеята за важността да се обучават и възпитават младите хора. Даден бе пример с „Камчия“ където децата се обучават в извънкласни форми по астрономия, космонавтика, авиомоделизъм и др.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

39 почивни дни ще имат учениците за следващата учебна 2018-2019 година. Към тях спадат 28 ваканционни дни (есенна, коледна, междусрочна и пролетна ваканция), 8 дни за официални празници (Денят на независимостта, […]

 

Франция стана за втори път в историята световен шампион по футбол.

В зрелищен и резултатен финал срещу Хърватия на стадион “Лужники” в […]

 

Още три цикъла на продължителни валежи ни очакват до края на лятото – от 22 до 25 юли, от 30 юли […]

 
 

към началото