твоята гледна точка
Терапията с горещ пясък лекува травми и невралгии
Автор Vnews, добавено на 08.08.2017 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Лечението с нагорещен пясък или още познато като псамотерапия (от лат. psammos-пясък и therapia-лечение) е било известно още в Древен Египет и прилагано както с лечебен, така и с отпускащ и освобождаващ от умората ефект. Пясъчните вани се предлагат както в редица медицински центрове, така и като процедури в СПА хотели. Използваният пясък се разделя на различни видове, според физичните си свойства, химичния състав и големината на частичките (едрозърнест, дребнозърнест).

Пясъкът е добър акумулатор на топлина, поради своята хигроскопичност. При нагряване до 50-60 градуса, той отдава постепенно топлина на тялото, като същевременно топлоотдаването се разпределя равномерно по тялото, без предизвикване на изгаряния. Основните ефекти на псамотерапията са засилване на кръвообращението, лимфен дренаж, болкоуспокояващ ефект и ускоряване обмяната на веществата.

Основните показания за прилагане на терапията са заболявания на опорно-двигателния апарат (дегенеративни, възпалителни, след травма) – ревматизъм, скованост, болест на Бехтерев, скорошна травма (изкълчване, навяхване), трудно зарастващи фрактури. Освен това добри резултати от приложение на псамотерапия са наблюдавани при пациенти със засягане на периферната нервна система – невралгии, радикулити.

От значение е, освен показанията за назначаване на терапията, да се имат предвид и случаите, в които прилагането на лечението с горещ пясък е противопоказано – при пациенти с епилепсия, някои заболявания на сърдечно-съдовата система (напр. хипертония), остри инфекциозни заболявания, открити рани, разширени вени, някои дерматози и други. Псамотерапията не се препоръчва също и при бременни жени.

В какво се състоят процедурите с нагорещен пясък?

Псамотерапия се прилага както на цялото тяло, така и локално – само на участъци от тялото. При цялостната терапия се предпочита температурата на пясъка да бъде в границите на 45-50 градуса, докато при локална терапия се допуска загряване до 50-60 градуса.

В предварително подготвени вани с пясък пациентите лягат и се покриват със слой пясък. Единствено главата и областта на сърцето остават изцяло непокрити, слоят пясък върху гърдите и корема трябва да бъде с дебелина до 3-4 см, докато този върху ръцете и краката може да достига 10 см.

Необходими са около 15 процедури, като при някои заболявания може да се наложи и по-продължително лечение (до 20-25 сеанса). Първите процедури са по-краткотрайни, средно до 10-15 минути, като следващите постепенно се удължават по продължителност до достигане на 30-40 минути. При локална терапия се позволява продължителност до един час на единична процедура.

След всяка процедура пациентите си вземат топъл душ (около 36-37 градуса), но не се препоръчва къпането със студена вода, непосредствено след терапията. След всяка терапия е от значение е добрата хидратация, тъй като по време на процедурата се отделя голяма количество пот, което се попива от пясъка.

Псамотерапията може да се прилага също и на плажа, като се предпочита това да бъде в по-късните следобедни часове – 17-17:30. Освен това е от значение пясъкът да не бъде мокър или студен.

Все още терапията с горещ пясък не е особено разпространена в нашата страна, но независимо от това се намират медицински и СПА центрове, които предлагат лечебни процедури с псамотерапияСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Тази нощ – в нощта срещу Еньовден, звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна сила, казва поверието. В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила, […]

 

Милиарди да ни дават, няма да приемаме бежанци. Гарантираме границата.” Това заяви премиерът Бойко Борисов от трибуната в НС.

Лидерът на БСП […]

 

Варна бе избрана за Европейска столица на спорта 2019. „Получихме потвърждение, че Варна е избрана. Титлата ще ни бъде връчена официално […]

 
 

към началото