твоята гледна точка
С предимство спасяват хазарта от бюрокрация
Автор Vnews, добавено на 07.08.2017 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Хазартът е на път да получи приоритетна грижа от властта в битката за намаляване на бюрокрацията. През юни кабинетът „Борисов 3“ прие решение №338, с което обяви война на бюрокрацията на всички фронтове. И първи, изглежда, ще бъдат освободени от бремето на излишните справки и удостоверения тъкмо фирмите, които печелят от организиране на игри на щастието и залагания на спортни резултати – макар че всички браншове от години апелират за премахване на безсмислените регулации и изисквания. Другите явно не са така важни за правителството.

 

Министерството на финансите скоростно е подготвило промени в нормативната база, според които на работещите в хазартния бранш занапред няма да се налага да подават годишни финансови отчети, справки за актуално състояние, удостоверения за чисти сметки с НАП. Облекчението ще обхване всичките лотарии и лото игри, бинго зали, казина, едноръки бандити и т.н., а също и производителите на игрални съоръжения и сервизите за тази техника. Вместо да праща фирмите да обикалят по гишета и да събират документи с печати, Държавната комисия по хазарта (ДХК) сама ще взима необходимите данни по служебен път от ведомствата, в които те вече съществуват – Търговския регистър и от приходната агенция.

Пак в името на добруването на хазартните фирми ще бъде отменено и изискването да показват в ДХК документи за собственост на сградите и помещенията, в които клиентите им играят, залагат, търкат талони или зачертават числа. Няма да се налага също така да носят в комисията справки за валиден лиценз на агенцията, наета за охрана на обектите, в които народът се забавлява, дава пари и стиска палци да удари голямата печалба, става ясно от проектопромените в Наредбата за хазарта, подготвени от МФ.

Владислав Горанов очевидно е поредният министър, който държи и бездруго процъфтяващият хазартен бизнес у нас да се развива при все по-комфортни условия. Предните правителства също се стараеха да създадат приятелска среда за компаниите от този бранш и все гледаха да го уредят със специален щадящ данъчен режим. Под благия поглед на държавата в най-гледаното време на основните телевизии се излъчват класически хазартни игри – лотариите. Рекламата на хазарт у нас е забранена, но „ветото“ в случая се заобикаля с обяснението, че това всъщност са тв предавания. И държавата го приема.

Хазартният бизнес наистина е проспериращ. Близо 400 фирми се занимават с това – по съвсем актуални данни на МФ организаторите на хазартни у нас са точно 394. За последната година и половина ДКХ е взела 3137 решения по подадени искания за издаване на лицензи по Закона за хазарта или вписване на промени по тях. Това означава, че ДХК е разглеждала по 7-8 заявки всеки ден.

В същото време така обгрижваният от държавата хазарт не е особено значим източник на приходи в бюджета. И макар че коректни данни за оборотите в този бизнес няма, за тях може да се съди косвено от събраните от държавата такси за упражняване на хазартна дейност. В последните години те бележат рекордни скокове (организаторите на игри на щастието вместо данък върху печалбата плащат държавни такси, които влизат в бюджета на ДКХ и които се определят на базата на направените залози, т.е. колкото по-големи са залозите и повече хора играят, толкова повече такси плащат организаторите на игрите).

През 2015 г. събраните такси са били малко над 94 млн. лева, а за 2016-а приходите са близо 125 млн. лева.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Грузия, Гърция и Хърватия са начело в списъка на най-безопасните европейски държави за пътуване по време на пандемията от коронавирус. Списъкът на дестинациите беше публикуван от European Best Destinations, предава Канал […]

 

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница.

Черешовата задушница е свързана с поверието за […]

 

На 15 юни ще се състои националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература /БЕЛ/ в седми клас, а на […]

 
 

към началото