твоята гледна точка
Отпада изискването да носиш свидетелство за съдимост на администрацията
Автор Vnews, добавено на 06.08.2017 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Правителството предлага промени в Закона за административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, с които ще отпадне изискването хората да предоставят на администрацията свидетелство за съдимост. Предложението за промени е публикувано на Портала за обществени консултации към МС.

Чрез предложената разпоредба (нова ал. 4 в чл. 5) се установява принципът на служебно събиране на информация относно съдебния статус на физическите лица.

Основен приоритет, изведен в Програмата за управление на правителството на България, е намаляването на административната тежест за бизнеса и гражданите, посочват от МС.

Един от най-често срещаните удостоверителни документи, които се изискват от физическите лица, е свидетелството за съдимост. Анализ на законодателството относно изискванията за свидетелство за съдимост е установил, че в 66 закона са въведени изисквания, свързани с доказване на съдебния статус на физическото лице, което създава значителна административна тежест за хората. Голям е и броят на подзаконовите актове, в които е въведено изискването за представяне на свидетелство за съдимост.

Със заключителните разпоредби на законопроекта се предлага въвеждане на аналогична разпоредба в Административно-процесуалния кодекс, както и изменения във всички закони, за които е констатирано наличие на изискване за удостоверяване на съдебния статус чрез документ.

Постъпленията в бюджета от издадените през 2016 г. свидетелства за съдимост са 3 863 340 лв., като таксата за издаване на свидетелство за съдимост (на хартия) е 5 лв. През 2016 г. от съдилища са издадени 772 668 свидетелства за съдимост и 240 487 справки за съдимост (които се получават служебно от държавни органи). Услугата „електронно свидетелство за съдимост“ е въведена през 2013 г., а за периода 2013-2016 г. е използвана 8255 пъти. Издадените от Министерството на правосъдието електронни свидетелства за съдимост за 2016 г. са 3338.

В случаите, когато свидетелството се изисква от администрация, справката може да се извършва служебно, така както това се извършва по установена процедура за няколко държавни институции (МВР, ДАНС и други), пише в мотивите на проектозакона.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

С пълно мнозинство от 45 гласа „за“ Общинският съвет прие новата система от правила за електронен прием в първи клас в училищата на територията на община Варна.   В […]

 

Община Варна преговаря с ОД на МВР за регулировчици на ключовите кръстовища в пиковите часове на деня, за да се преодолее […]

 

Над 55 хил. дванадесетокласници са заявили, че искат да се явят на държавния зрелостен изпит по български език и литература, а […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото