твоята гледна точка
Отпада изискването да носиш свидетелство за съдимост на администрацията
Автор Vnews, добавено на 06.08.2017 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Правителството предлага промени в Закона за административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, с които ще отпадне изискването хората да предоставят на администрацията свидетелство за съдимост. Предложението за промени е публикувано на Портала за обществени консултации към МС.

Чрез предложената разпоредба (нова ал. 4 в чл. 5) се установява принципът на служебно събиране на информация относно съдебния статус на физическите лица.

Основен приоритет, изведен в Програмата за управление на правителството на България, е намаляването на административната тежест за бизнеса и гражданите, посочват от МС.

Един от най-често срещаните удостоверителни документи, които се изискват от физическите лица, е свидетелството за съдимост. Анализ на законодателството относно изискванията за свидетелство за съдимост е установил, че в 66 закона са въведени изисквания, свързани с доказване на съдебния статус на физическото лице, което създава значителна административна тежест за хората. Голям е и броят на подзаконовите актове, в които е въведено изискването за представяне на свидетелство за съдимост.

Със заключителните разпоредби на законопроекта се предлага въвеждане на аналогична разпоредба в Административно-процесуалния кодекс, както и изменения във всички закони, за които е констатирано наличие на изискване за удостоверяване на съдебния статус чрез документ.

Постъпленията в бюджета от издадените през 2016 г. свидетелства за съдимост са 3 863 340 лв., като таксата за издаване на свидетелство за съдимост (на хартия) е 5 лв. През 2016 г. от съдилища са издадени 772 668 свидетелства за съдимост и 240 487 справки за съдимост (които се получават служебно от държавни органи). Услугата „електронно свидетелство за съдимост“ е въведена през 2013 г., а за периода 2013-2016 г. е използвана 8255 пъти. Издадените от Министерството на правосъдието електронни свидетелства за съдимост за 2016 г. са 3338.

В случаите, когато свидетелството се изисква от администрация, справката може да се извършва служебно, така както това се извършва по установена процедура за няколко държавни институции (МВР, ДАНС и други), пише в мотивите на проектозакона.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Приближаването на висшето образование до нуждите на пазара на труда продължава за втора поредна година. Безработицата сред висшистите намалява, заплатите им нарастват, като все повече от тях си намират работа по […]

 

Слушай Манолова: Край на даването на фирми на клошари, за да се бяга от работниците

Работниците на фалирали предприятия […]

 

Всички осиновители на деца до 5 г. ще имат правото на една година високоплатен отпуск по майчинство от 1 юли 2018 […]

 
 

към началото