твоята гледна точка
Отбелязваме Преображение Господне, небето се отваря
Автор Vnews, добавено на 06.08.2017 година, в категории: Афиш, Коментари (0)

Преображение Господне е един от най-светлите християнски празници, който ще отбележим в неделя на 6 август. Почита се явяването на Иисус Христос пред учениците му Петър, Яков и Йоан.

Когато Христос проповядвал, у някои от учениците му се появило съмнение в неговата божествена същност. За да разсее тези съмнения, той избира измежду 12-те трима и се качва на планината Тавор заедно с Петър, Яков и Йоан. Там се преобразява пред тримата. Това е едно от най-важните и тайнствени евангелски събития от земния път на Христос, разказва отец Андон Шавулев, който служи в благоевградския храм “Въведение Богородично”.

Допълва, че явяването е описано в три евангелия: “…лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина”.

Събитието се случва в края на земните дни на Иисус, когато му предстои да бъде разпънат на кръста. Той взема своите апостоли Петър, Яков и Йоан и се преобразява пред тях. Явяват се и двамата пророци от Стария завет Мойсей и Илия, които говорят за смъртта, която му предстои. Мойсей е представител на починалите, а Илия – единственият пророк, въздигнат на небето жив в колесница, е представител на живите.

Иисус започнал да се моли, а учениците му заспали. Когато се събудил, го видели преобразен, със светещо като слънце лице и бели дрехи. Христос им забранил да говорят за това, което са видели, докато не възкръсне на третия ден след смъртта си.

Взел със себе си точно тези трима ученици, защото искал да покаже, че който желае да го види, трябва в любовта да подражава на Петър, в мъченичеството на Яков и в чистотата на Йоан.

Забелязал три важни добродетели – у Петър – вярата, която трябва да имат боголюбците, у Яков – надеждата на мъчениците, и у любимия му ученик Йоан – любовта, чистотата на духа и плътта.

“С Пребражението Господ показва на учениците си славата на своето божество и затвърждава и укрепва вярата им. Предпазва ги от съмнение по-късно, когато ще видят Неговите страдания и възкресение. Показва небесната слава и мощ на Спасителя и неговия божествен произход”, обяснява отец Дончо.

Повод да се твърди, че Преображението е станало в планината Тавор, Палестина, е фактът, че там св. Елена, майката на император Константин Велики, е построила на мястото храм “Преображение Господне”, който съществувал до XII в.

Според народните поверия в нощта срещу Преображение небето се отваря и пред небесната врата застава Господ. Този, който успеe да го види, ще бъде щастлив и мечтите му ще се сбъднат. За да видиш Бог обаче, трябва да си праведен и чист в делата и помислите си.

На този ден е добре миряните да се обличат в бели, греещи дрехи като символ на празника и божествената светлина.

Традицията повелява на този ден да се освещават плодовете. Прието е, че е най-добре в храма да се носи първата чепка откъснато грозде. Свещеникът го благославя. В литургиите се изпълнява и специално песнопение “Освещаване на гроздето”.

Смята се, че на Преображение времето започва да се преобръща, слънцето намалява силното греене. Лятото върви към края си, идва есента и прелетните птици поемат към топлите страни.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Християните празнуват днес Възнесение Господне – Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден. 

Имен ден празнуват Спас, Спасимир, Сотир и производните им женски имена, свързани със старинната […]

 

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19.

Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни […]

 

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов направи бърз тур в Североизтока, за да провери готовността на спящите си клетки да се […]

 
 

към началото