твоята гледна точка
Смяна „Космосът и ние“ стартира със звездни гости в „Камчия“
Автор Vnews, добавено на 03.08.2017 година, в категории: Афиш, Коментари (0)

Бъдещите млади космонавти от петата международна лятна лагерна смяна „Космосът и ние“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ направиха началната крачка в своя космически път. Те ще се обучават под „звездното“ ръководство на специалните гости на лагерната смяна – първият български космонавт Георги Иванов, първият кубински космонавт Арналдо Тамайо Мендес и руският космонавт, борден инженер и конструктор Александър Павлович Александров, участвал в два космически полета с обща продължителност 309 денонощия. Само след ден към именитата група ще се присъедини и Сергей Авдеев – участвал в три космически мисии с общ престой в космоса 747 денонощия и осем излизания в открития космос. Своеобразен домакин е Красимир Стоянов – ръководител на Авиокосмическия център в „Камчия“, който е преминал пълния курс за подготовка на космонавти в Центъра «Юрий Гагарин» в Звездното градче в Русия.

Днес официалните гости бяха посрещнати от изпълнителния директор на Санаторно-оздравителния комплекс «Камчия» Станка Шопова, която ги запозна с концепцията и историята на уникалния образователен, културен, спортен и обществен център «Камчия». При разглеждането на комплекса те отделиха специално внимание на Учебно-възпитателния център «Юрий Гагарин», в който се помещава едноименното училище и на Авиокосмическия център – с музейна експозиция и планетариум. Легендарните космонавти разказваха спомени за своите колеги от «Звездното градче» и по традиция се снимаха пред аналога на спускаемия космически апарат «СОЮЗ ТМА».

«В Русия има добри примери, свързани с образованието на децата в космическата тема. Но тук, в «Камчия» е разработен по-различен и интересен подход – темата за космоса е част от едно цяло, което включва образованието, възпитанието, творчеството и здравето на децата», каза руският космонавт Александров, който има богат опит в работата с млади хора. «Камчия» е като Куба – толкова зелена, сподели първите си впечатления и първият южноамерикански космонавт Тамайо Мендес. В телефонен разговор космонавтите поздравиха унгарския си колега Берталан Фаркаш за рождения му ден.

В първия ден на лагерната смяна, която протича под мотото «Заедно в Космоса, заедно и на Земята», деца от България, Молдова, Русия и др. изпратиха послание за мир към света с пускането на балони с „бели гълъби на мирното детство“. На откриването летец-космонавтът Александър П. Александров, пожела на децата успешно да преминат обучението и да получат много нови знания в областта на космонавтиката и астрономията. Ръководителят на Авиокосмическия център в „Камчия“ – Красимир Стоянов разказа, че „Камчия“ е уникално място, където се сливат земния, морския и космическия хоризонт. Още с пристигането си, младите космонавти бяха разпределени в космически екипажи – със свои имена и позивни за връзка със Земята. Те вече започнаха обучението си в аналога на спускаемия космически апарат, като наблюдаваха и упражняваха стиковка на космическия кораб с Международната космическа станция в автоматичен режим.

Утре към „звездния отбор“ ще се присъединят още проф. д.т.н. инж. Петър Гецов – директор на Института за космически изследвания и технологии към БАН и проф. Борис Бонев – председател на Българската аерокосмическа агенция, Създател на Института за космически изследвания при БАН и негов директор до 1996 г. Проф. Бонев е ръководител на научно-техническата програма „Шипка“, подготвила втория българо-руски космически полет и създала уникални български прибори и апаратури, които и до днес се използват на Международната космическа станция.

На 3 август в 10,00 ч. звездните гости на «Камчия» ще се срещнат с ръководството на Община Варна, а в 11.00 ч. ще поднесат венци и цветя на паметника на Юрий Гагарин и на Пантеона в Морската градина във Варна.

В петък – 4 август от 10,00 ч. в заседателната зала на детски лагер «Черноморски» ще се проведе кръгла маса на тема «Заедно в Космоса, заедно и на Земята», а от 15 ч. същия ден в киноконцертната зала е срещата на космонавтите с всички гости на «Камчия».

Гостите ще имат ежедневни срещи и занимания с децата-участници в Международната космическа смяна «Космосът и ние». Те ще им разказват за своите космически мисии, за подготовката и протичането на полетите, за упоритата работа, за успехите, ще предадат на практика изключителните умения, които притежават космонавтите –енциклопедични знания, бърз ум, здраве, сила, хладнокръвие, любовта към родината и към Земята.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки, за да овладее епидемията. Лечебните заведения трябва да имат готовност за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да […]

 

Предлагат намаляване на скоростта по първокласните пътища от 90 на 80 км/ч

Поне 50 часа кормуване за книжка

Ще се прави одит за безопасността […]

 

След Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра, грипна епидемия вчера обявиха и областите Перник и Пазарджик. Здравните власти са изпратили препоръка […]

 
 

към началото