твоята гледна точка
Три години уседналост за влизане в първи клас
Автор Vnews, добавено на 31.07.2017 година, в категории: Властта, Коментари (0)

 

Уседналостта над три години, в близост до желаното училище, ще носи най-голяма тежест при приема в първи клас. Това става ясно от проект на изменение и допълнение на Наредба 10, публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката за обществено обсъждане. Документът предлага близостта на школото до настоящия/постоянен адрес на детето да е водещ критерий при приема на най-малките ученици.

Предложението идва след като софийската прокуратура даде на съд редица от критериите за прием в първи клас, приети от Столична община.

При спазване на водещото изискване кандидат-първолаците ще се разпределят в четири групи. В първата ще попадат деца, чийто родител или настойник е с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището, който не е бил променян в последните над 3 години преди подаване на заявлението. Според предложените промени във втората група ще са кандидат-първолаци със заявена уседналост в близост до училището в срок от една до три години. В третата пък ще бъдат хлапета, чиито родители или настойници са с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището, който обаче е бил променен през последната една година преди подаването на заявлението. В последната четвърта група пък ще са хлапетата, чиито родители са с адрес извън прилежащия район на училището.

Приемът в училище се осъществява последователно по реда на групите, като с най-голямо предимство ще са децата от първата.

Когато броят на кандидатите в определена група надхвърля план-приема, хлапетата ще се пресяват според четири допълнителни критерия. Първият дава предимство на децата с трайни увреждания, а вторият на сираците с двама починали родители.

Братче или сестриче в същото школо, в което кандидатства детето, пък е третият допълнителен критерий, а според четвъртото изискване преднина ще имат децата, завършили подготвителна група в избраното училище.

Така на практика МОН спуска единни критерии, с които отнема правото на школата да разработват свои изисквания за прием. По така зададените правила, всички общини, в които има повече от едно училище, ще трябва да разработят система за прием.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Приближаването на висшето образование до нуждите на пазара на труда продължава за втора поредна година. Безработицата сред висшистите намалява, заплатите им нарастват, като все повече от тях си намират работа по […]

 

Слушай Манолова: Край на даването на фирми на клошари, за да се бяга от работниците

Работниците на фалирали предприятия […]

 

Всички осиновители на деца до 5 г. ще имат правото на една година високоплатен отпуск по майчинство от 1 юли 2018 […]

 
 

към началото