твоята гледна точка
Три години уседналост за влизане в първи клас
Автор Vnews, добавено на 31.07.2017 година, в категории: Властта, Коментари (0)

 

Уседналостта над три години, в близост до желаното училище, ще носи най-голяма тежест при приема в първи клас. Това става ясно от проект на изменение и допълнение на Наредба 10, публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката за обществено обсъждане. Документът предлага близостта на школото до настоящия/постоянен адрес на детето да е водещ критерий при приема на най-малките ученици.

Предложението идва след като софийската прокуратура даде на съд редица от критериите за прием в първи клас, приети от Столична община.

При спазване на водещото изискване кандидат-първолаците ще се разпределят в четири групи. В първата ще попадат деца, чийто родител или настойник е с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището, който не е бил променян в последните над 3 години преди подаване на заявлението. Според предложените промени във втората група ще са кандидат-първолаци със заявена уседналост в близост до училището в срок от една до три години. В третата пък ще бъдат хлапета, чиито родители или настойници са с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището, който обаче е бил променен през последната една година преди подаването на заявлението. В последната четвърта група пък ще са хлапетата, чиито родители са с адрес извън прилежащия район на училището.

Приемът в училище се осъществява последователно по реда на групите, като с най-голямо предимство ще са децата от първата.

Когато броят на кандидатите в определена група надхвърля план-приема, хлапетата ще се пресяват според четири допълнителни критерия. Първият дава предимство на децата с трайни увреждания, а вторият на сираците с двама починали родители.

Братче или сестриче в същото школо, в което кандидатства детето, пък е третият допълнителен критерий, а според четвъртото изискване преднина ще имат децата, завършили подготвителна група в избраното училище.

Така на практика МОН спуска единни критерии, с които отнема правото на школата да разработват свои изисквания за прием. По така зададените правила, всички общини, в които има повече от едно училище, ще трябва да разработят система за прием.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

С пълно мнозинство от 45 гласа „за“ Общинският съвет прие новата система от правила за електронен прием в първи клас в училищата на територията на община Варна.   В […]

 

Община Варна преговаря с ОД на МВР за регулировчици на ключовите кръстовища в пиковите часове на деня, за да се преодолее […]

 

Над 55 хил. дванадесетокласници са заявили, че искат да се явят на държавния зрелостен изпит по български език и литература, а […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото