твоята гледна точка
Всичко на този свят е едно за друго
Автор Vnews, добавено на 01.02.2017 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Понеделник, 23 януари

Две добри новини за българите в един ден. За всички българи. Освен може би за поета Леонидов… Но да не го заричаме. Българската анимация “Сляпата Вайша” на Теодор Ушев, създадена по разказа на Георги Господинов, е номинирана за “Оскар” в категория “Късометражна анимация”. Филмът е заснет с продуцентството на Националния филмов борд на Канада, за който Ушев работи от години, но това не ни отнема правото да се гордеем. Само на Вежди и компания го отнема.

Втората новина научавам от OFFNews: „След циркаджийската драма “Ирина-Кристалина”, с която шашнахме света, сега страната ни има истински повод за гордост… Мариана Коцева оглави Евростат… Постът на Коцева нито е дирижиран, нито квотен. Дължи се изцяло на нейните лични качества.“

№ 1   Напълно сме съгласен с колегите. Дори само снимката да погледне човек, ще се убеди, че госпожата се е издигнала с акъла си. По друг начин не би могло. Явно си е кадърна.

Българи! Юнаци!

Лилито Павлова вика за състоянието на пътищата: дупките са много, но за сметка на това са дълбоки. „Нормално е, вика, с толкова обилен снеговалеж, толкова ниски температури, пукнатините в асфалта, напълнени с вода, силната амплитуда и тежестта на тежкотоварните средства, довежда до това – асфалтът цъфва, отчупват се цели парчета, дупките не само, че са много, но са и дълбоки. Това са естествени процеси…”

И веднага разни келеши почнаха да питат саркастично само у нас ли ги има тия ниски температури и амплитуди. Естествено, че не само у нас, а и на други места по света. Но е възможно там да няма някои фактори, които действат у нас. Само у нас ли става истинско кисело мляко? Само у нас. Зер другите народи немат овце, тучни пасища и т.н.? Само у нас ли става истинско кисело зеле? Само у нас. Ако не знаете, по нашите земи зелето е пренесено в началото на новата ера, но е било познато хиляди години преди това на египтяните, китайците, римляните… И само на българите им става киселото зеле. Еленският бут, банският старец?! Това, както доказа науката, се дължи на специфичните кисели бактерии, които се въдят само тук. И сега, следете ми мисълта, ако не ви затруднява. Ами ако съществува и някакъв Асфалтобацилус булгарикус, който вкисва асфалта по-бързо отколкото по други места? Помислете, резонно е, не ли? И като се съгласите с мен си помислете още дали не е възможно някаква такава още неизвестна бабалюга да ни вкисва и демокрацията и другите работи, които по света стават, а тука не? Възможно е, как да не е!

Пътищата рано или късно ще се изживеят, помнете ми думата. Ето, чета, че руски учени били на път да създадат летящ автомобил, който ще може да излита почти вертикално и да каца на неравен терен.

Дето рекъл оня японец, какво ли няма да измислят, само и само да не си оправят пътищата.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов-Прабългарина наговори едни простотии по телевизора… Ако някой се е чудил защо му викаме Прабългарина, като прочете и вече нема да се чуди.

„Радев е човек без биография. Тоя е просто един шофьор на самолет… Радев е абсолютно случайно попаднал в политиката и не може да ми дава акъл за нищо… Радев е един човек дошъл от никъде, а и ми доведе в НС една дълга жена със себе си. Какъв е тоя? Каква е тая дълга жена?! Какво прави тя тук?!”

Ако сте забелязали, анатомично компактните много се дразнят на дългите. Все едно са пораснали за тяхна сметка. Деси наистина е дълга, но какво от това. Важното е да е човек. Жената е много важна за успехите на един мъж. Погледнете например Григор Димитров. Докато спортуваше с Шарапова кариерата му циклеше. Откак се хвана с Никол Шерцингер, не могат да го спрат. Тука мога да продължа и за разликата между руското и евроатлантическото влияние, но не искам да политизирам.

Проблемът при Радев е, че за него ще се грижат три жени. Освен тази „дългата“ има и две широки. Дано да е мъж за три жени, иначе ще му вземат здравето.

„Трябва да се знае, вика Симеонов, че в това народно събрание е събран елитът на нацията. Хубав, лош – това е. Тук има много интелигентни хора, но има и много тъпанари!”

Тъпнарите и сами ги виждаме, а интелигентните ще ги приемем на доверие. Но ще ви кажа нещо за успокоение. Светът върви към изпростяване.

Чета в „Стандарт“ разтревожена дописка: „Умните хора изчезват“. Ама не само от България изчезват, а изобщо, като вид изчезват. Остават само простите и средно умните.

Учени наблюдавали живота на 110 хил. исландци (една трето от тамошното население) и анализирали ДНК-то им. И стигнали до извода, че увеличаването на нивото на интелигентност има отрицателно въздействие върху перспективите за създаване на потомство. Умните оставят по-малко потомство, а понякога и никакво, децата им също. Докато простите се размножавали по-лесно. Демек, да си интелигентен не е рентабилно в еволюционен план. Според учените делът на хората с повече умни гени е намалял в сравнение с 1990 г.

Казвам ви го това, за да спрем да се самообвиняваме. Борисов е дошъл на власт по еволюционни причини, а не щото ние сме прости и бълбуци. И Валери Симеонов затова сме избрали… А и това, дето ние наистина сме прости, пак е по еволюционни причини. Иначе щяхме вече да сме изчезнали.

Всичко на този свят е едно за друго.

Вторник, 24 януари

Българите продължават да жънат успехи по света. Григор Димитров на полуфинал в Мелбърн. Ще бори Надал. А Красимир Анев се окичи със среброто на Европейското по биатлон, на секунди след казака Логинов.

Българи! Юнаци!

Политическите наблюдатели забележили, че от 17 януари насам Тръмп не е споменал нито веднъж името на Путин. Което е в силен контраст с предишното му поведение да хвали руския президент с по три туитъра в час. Руският политолог Андрей Пионтковски свързва тази промяна с предизборния компромат, че в Москва Тръмп е правил бунга-бунга с руски проститутки. И по-точно с коментара, шегичките под кръста, които Путин си направил на 17 януари. В този коментар, чисто по Фройд, Путин се изпуснал и се издал, че проститутките (той ги нарича девойки с понижена социална отговорност) са пратени от руските служби. Путин просто не можал да се сдържи да не се похвали. „Този човек, каза Путин пред журналистите, който много години се е занимавал с организирането на конкурси за красота, общувал е с най-красивите жени в света… Трудно мога да си представя, че той е изтичал в хотела да се среща с нашите девойки с понижена социална отговорност. Макар МОИТЕ да са без съмнение най-добрите в света…“ „Моите“, демек агент-проститутките…

Все си е друго да усетиш приятелството на бялата мечка на собствения си такова…

И на Тръмп предполагам му е станало много драго. Първите резултати вече са налице. Тръмп предложи създаването на зони за сигурност в Сирия, без предварителни консултации с Москва, която се смята за доминиращ играч там, без дори да каже на рашките.

В края на седмицата, след срещата си с Тереза Мей, Тръмп още повече ще се втвърди. “Много е рано да се говори за сваляне на санкциите срещу Русия.”

Как рано, бе?! Некои хора в София създадоха вече Европейско Тръмп общество, на него му било рано… Да си американски президент и да ти гласуват доверие такива видни русофили като Шаренкова, Гестапото, Борето Цеков, Сашо Томов и ти така да им препикаеш надеждите!

Сряда, 25 януари

Какво става с нас, какво така се засилихме изведнъж? Борисов още не е напуснал МС и успехите заваляха.

Данните за активността на членовете на ЕП показват, че зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки заема 9-о място сред всички 751 евродепутати. Един от най-дейните.

Пък Станишев, който дома не получи нужното уважение, е избран за зам.-председател на една от важните комисии в ЕП – за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Йордан Ангелов, ученик от Първа езикова гимназия във Варна, спечели първо място на теста за интелигентност на МЕНСА със 100% правилни отговори. Това му носи внушителните 156 точки и го прави най-интелигентния човек в света в тази възрастова група.

ДПС-Кърджали иска Доган в парламента… Всъщност, това не му е мястото тук при успехите.

Радан Кънев пред OFFNews: „Нова република“ няма да е партия. Тя ще помете политическата система. Целта е безусловна капитулация на мафията.

Малко ме е срам, но не разбрах какво точно ще е „Нова република“. Може би Радан би трябвало да се срамува, щото кашата е в неговата глава, но ние сме като Бойко Борисов, търсим вината първо в себе си. Уж новото формирование ще е надпартийно, но го създават хората от ДСБ и с парите от държавната субсидия на ДСБ. Няма да е партия, но ще се коалира с партиите и ще се бори за властта, за да преоснове републиката. Уж нова, пък на първия ред все стари муцуни. Уж алтернативна на ГЕРБ, пък и Митоди се пъчи най-отпред… Митоди, дето досега не е бил два пъти депутат от една и съща партия.

№ 2Дано не сме прав, но ни се струва, че Радан живее в перманентно пълнолуние.

Пък на сайта на Нова телевизия пише, че партията на Радан щяла да се казва „Народна република“. То може и това да излезе…«Хотели как лучше, а получилось как всегда».

Излезе поредният доклад на ЕК за това как се справяме с правосъдието и вътрешния ред. Не се справяме. Оценката е тройка с дуфалак. “На този етап не може да се заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен.” Даже тоя път липсва и куртоазното „има политическа воля…“ Десет години нямаше резултати, но имаше воля. Сега и нея няма.

Но за сметка на това пък ЕК най-после е забелязала зависимостите в медиите като пречка за реформите и фактор за корупцията. “Българската медийна среда се характеризира често с ниска степен на независимост и неефективно прилагане на журналистическите стандарти, което оказва отрицателно влияние върху обществения дебат относно реформите.“

№ 3Изключение трябва да се направи само за флагмана на пресгрупата на медийния империалист Пеевски в. „Монитор“, който е тръгнал на поход срещу дезинформацията и манипулацията. Къде го чукаш, къде се пука.

Междувременно “Прозрачност без граници” публикува Индекса за възприятие на корупцията за 2016 г. България е на 76-о място от 176 наблюдавани страни. И последна след членките на ЕС.

В доклада на организацията се казва, че в страните с популистки лидери, дошли на власт с обещания за промяна на статуквото и премахване на корупцията, този проблем се задълбочава. Това, разбира се, е обобщение, но идеално пасва на нашия частен случай.

Ало, пенсиите! Забравете това с ябълката. Нещата стоят по друг начин: An orgasm a day keep the doctor away. Екип учени анализирали данни за половия живот на 32 000 здрави мъже в продължение на 18 г. и установили, че при тези, които са еякулирали 21 или повече пъти месечно, рискът от рак на простатата бил с 22% по-нисък, отколкото при мъжете, които са получавали оргазъм между 4 и 7 пъти на месец.

22%. Само 22!

Вижте какво, я си яжте ябълката!

Четвъртък, 26 януари

Тръмп подписа указ за започване на изграждането на Великата американска стена, която ще струва 15 млрд. и трябва да спре варварите, идващи от Мексико. Стената ще е дълга 3200 км. и висока 15 м., колкото 6-етажна сграда! Над такава стена не може да се мине. Може да се мине под нея, с едно малко тунелче…

Човек може да позагуби малко от вярата си в прогреса и неговите носители, ако се замисли, че преди 2300 г. китайците са строили стена, за да спрат варварите, а днес не само в Америка, ами и по цяла Европа пак се строят стени срещу варварите. Къде отиваме, може би? Или се връщаме?

Освен това Тръмп блокира издаването на визи за граждани на седем държави с преобладаващо мюсюлманско население – Сирия, Судан, Сомалия, Ирак, Иран, Либия и Йемен.

По този повод Мадлин Олбрайт рекла, че е готова да приеме исляма от солидарност. Тя само мюсюлманка не е била. Родила се католичка, после минала в Епископалната църква, после открила, че семейството ѝ е от еврейски произход. Всъщност, тя и исляма прие, ама не откъдето трябва, ако ме разбирате. На 60 г. (ненавършени) Мадлин се залюби с косовара Хашим Тачи. Тя го залюби де, пък той се възползва. Писали сме за тия работи, да не се повтаряме.

„Америка трябва да остане отворена за всички хора с различна вяра. Бежанци, добре дошли!”

Гаче слушам тетка Меркел. Абе, дали и Меркел нема нещо тъмно в миналото си? Некое емоционално преживяване, което ѝ е останало за цял живот?

Нинова в НС: “Управляващото мнозинство и правителството на Бойко Борисов отчитат успех, реформи и видими резултати. Ние от “БСП лява България” го определяме като провал, две загубени години, които върнаха България назад…”

Още преди години д-р Филипов написа: „Всеки ден от управлението на Борисов е загубен за България…“ Обаче тогава Нинова беше заета да се подбъзиква приятелски с Борисов. Толкова приятелски, че ние дори по едно време почнахме да си мислим… Няма значение, това са само мисли … И излиза, че Нинова и БСП са бавноразвиващи се в сравнение с нас. Не, че се хвалим, просто така излиза.

Както правилно забеляза Тетка Цачева, Нинова откри предизборната кампания при закриването на НС. Те всички партии наизвадиха лъжовниците. Но Нинова обещава наднормено дори и за социалист: непримирима борба с мафия, по-високи доходи, българска индустрия и българско земеделие, лечение без доплащане, безлихвени жилищни кредити за млади семейства и т.н. Ако половината от това стане, д-р Филипов ще подаде молба за членство в БСП. То, в интерес на истината, БСП понякога е по-дясна от десните партии, та няма да изпитаме идеен дискомфорт. Даже, като гледаме какви ги вършат десните партии, ако вземе да ни се членува случайно, много е вероятно да изберем БСП.

“Не е справедливо да се возим в лъскави коли, а да няма пари за децата с увреждания. Богатството и бездушието на политическата класа се изправи срещу бедността на народа и беше наказана.“

Нямате представа колко е трудно да се слезе от луксозната кола. Честно, не се шегувам. Да слезеш от мерцедеса и да се качиш в трамвая е направо културен шок. А би било толкова полезно… В трамвая ще опознаят своя народ, ще го видят, ще го усетят, ще го подушат дори. И ще чуят как той непрекъснато ги възхвалява в сексуално ангажиран контекст…

Обаче пък Цецерон оцени работата на 43-тото НС като “много добра”. Според Валери Симеонов била дори отлична. Куневите също са доволни, Зеленогорски вика: „От РБ отчитаме работата на 43-тото НС като полезна за България.“

България от трамвая обаче съвсем не е на същото мнение. Според изследване на „Галъп“ 70% от българите не одобряват работата на това събрание! Едва около 20% споделят оценката на гореспоменатите оптимисти. При правителството нещата са малко по-добре – одобрение от 30% и неодобрение от 60%.

№ 4Реших, че е добре да публикувам общата снимка на депутатите от 43-тото НС. Да си я имате. Можете да си я разпечатате и да се упражнявате на дартс по нея. Снимка OFFNews.

Петък, 27 януари

Марешки разправя, че новосформираната му  партия „Воля“, сигурен участник в следващия парламент, би управлявала с ГЕРБ и патриотите: “В България най-зле сме били при управление на БСП и ДПС. Така че, ако трябва да избираме като по-малко зло, на първо място не бихме се коалирали с тях”.

Но за всеки случай не затваря вратата: „Сега, примерно, може и Корнелия да е искрена. Аз не вярвам, но може и да иска почтеност и професионализъм. Ако те … ние нямаме затворени врати.”

Е, след изборите, когато ще се формира правителството, няма как още да се знае дали са искрени. Ще се знае само дали са победили. Но мисля, че за Марешки това познание ще е напълно достатъчно.

Христо Иванов обяви, че „Да, България” ще се яви сама на изборите и в новия парламент вече ще работи за създаването на широк антикорупционен блок. С това изказване Иванов попари надеждите на Радан и „Нова република“ за предизборна коалиция. Защо Христо Иванов така се дърпа от Радан? Изглежда, че знае за него нещо, което ние не знаем.

Иванов не се съмнявал, че и „Да, България”, и „Нова република” са в състояние да влязат в парламента. Е, ако не в парламента, поне пред, под опашката на коня. От там много добре се чете надписът: „Съединението прави силата.“

Ген. Леонид Решетиков, директор на Руския институт за стратегически изследвания (федерального государственного научного бюджетного учреждения – Википедиа), е разочарован от президента Радев. „Преобул“ се, сменил проруските възгледи от периода на кандидат-президентската кампания с пронатовски.

“Народът на България е народ-страдалец, жали ни Решетников. –  Той иска промени, но не ги получава. Падат му се политици, неспособни да прекроят историята… У мнозина се появява желание да махнат с ръка за всичко, да заминат. От България си заминаха два милиона. Заминаха и работят в Европа.”

Помислих си, че ще каже, че са заминали за Русия… Всъщност, те точно там щяха да заминат, ако не бяхме в ЕС. Ама некои българи се държат като кривогледи 9 гледат на изток, вървят на запад…

В тази връзка да ви кажа какво се говори усилено из столицата. На мен ми го каза много отговорен човек, който обикновено не се занимава с разнасянето на клюки. Руският посланик у нас извикал (или поканил, не съм наясно със субординацията) Корнелия Нинова в посолството да ѝ говори. И я посъветвал БСП да инициира референдум за излизането на България от ЕС. Нинова категорично отказала.

Не знам, тоя сюжет се завъртя и покрай скандала с ген. Решетников през лятото. Тогава той уж бил задал същия въпрос на Нинова, но тя отговорила, че още е рано да се мисли за това.

За служебното правителство нищо не казахме. Но нека се изкажат първо запалянковците и после ние. Има време. Даже повече, отколкото некои си мислят.

Д-р Тони Филипов, reduta.bgСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Пандемията от коронавирус в света ускорява хода си, но още не е достигнала своя пик, заяви на брифинг в Женева генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.

По думите му, […]

 

Паркинг за няколкостотин автомобила планира да обособи общината в широкия център на Варна. Това стана ясно на днешното заседание на постоянната […]

 

Продължават острите реакции срещу искането църквата „Света София“ в Истанбул да се превърне в действаща джамия. Европейската комисия и руският патриарх […]

 
 

към началото