твоята гледна точка
Волентир в невидима война
Автор Vnews, добавено на 12.08.2016 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Ето го. Боец в хибридната война, ако я има. Волентир в битката за цивилизационния избор на България, ако все още не е направен. Дисидент в условията на капитализма, ако дисидентите все още са онези, които са несъгласни с настоящето и подготвят различно бъдеще. Неуморник на територията на клавиатурата. Бдец над всеки статус в социалната мрежа. Търсач и намирач на телета под волове.

Понякога от тази величествена дейност го откъсват проблеми от всекидневието. Такива проблеми, които не можеш нито да отмахнеш с един клик на мишката, нито да блокираш, нито да изтриеш. Баща му например трябва да бъде опериран. И от болницата искат кръв. Той трябва да намери доброволец, който да даде кръв. Започва да търси. Един познат е готов да го направи, но е от далечен град. Той трябва да намери дарител на кръв в града, в който ще се прави операцията. Не можело да е в друг град. България е малка, но не толкова малка, че кръвната банка да е една. Реформа в здравеопазването се прави, но не чак толкова, че, когато има нужда от кръв, тя да се вземе от най-близкия кръвен център, а дарителското попълване да става там, където живее дарителят. Националната телевизия прави дарителска кампания, като че ли най-големият проблем е готовността да се дарява кръв, а не да може да се прави от всяко място в страната. Нашият герой трябва много бързо да намери някой доброволец в града, където ще бъде опериран баща му. Не само защото иначе операцията се проваля, а и защото той трябва бързо да се върне в интернет и да продължи бойните действия на фронта на хибридната война.

Не, не трол. Тролстването е поминък. Троловете са малки и се крият. Той е биткаджия. Голям и носител на кауза. Каузата е да не е това, което е. Каузата е, че България винаги бърка с избора на Голям брат, затова най-добре е често да ги сменя. Така поне за известно време в началото има надежда „да се оправим“. Това е величава битка и много е неприятно, когато от нея го отвличат всекидневни дреболии.

Като например това, че е забравил да си подаде годишния финансов отчет за публикуване в срок и срещу съответната такса. И сега ще трябва да плаща глоба. Срокът е бил 30 юни. Неговият бизнес е малък. Обаче ето какво казва Законът за счетоводството.  „Публикуването на годишния финансов отчет е задължително и не зависи от това дали е била извършвана дейност. Последствията от неизпълнението на това законово задължения са: глоба от 200 до 3 000 лева за виновното лице, а за юридическо лице или едноличен търговец имуществена санкция от 0,1 до 0,5 на сто от нетните приходи от продажба за отчетния период.“

Той вече веднъж е предоставил на държавата годишния си финансов отчет в данъчната декларация. Данъчната служба пък го е предоставила на статистическия институт. Но в срок до 30 юни той трябва да плати такса и да даде същия отчет за публикуване в търговския регистър. Защо търговския регистър не вземе отчета му от статистиката, той няма време да се пита, тъй като трябва да се върне в интернет и да води по-възвишени битки. Не е ли таксата за публикуване един узаконен държавен рекет, той не се замисля, защото сега е важно в източна или западна посока ще тръгне държавата и това е много по-важно от някакви си такси и глоби.

И вие искате да убедите този човек в това, че трябва да уреждаме живота си тук и сега, да променяме малките неща, които ни спъват и тровят, да водим битки на дребно, да се занимаваме с дреболии като отношението към малките бизнес… Вижте му само названието – малък бизнес. Не можете да напъхате този герой в малки неща, защото той е роден за големи мащаби – геополитически. И действа на най-широкото поле, на практика безгранично – интернет. Това го кара да се чувства голям и патриот. Голям патриот! Не му отнемайте този орден за храброст, който той си връчва няколко пъти на ден. Оставете го да марширува върху клавиатурата. Иначе ще трябва да се върне в действителността, а това означава да полага усилия, да търси решения, да променя мнението си, да вижда грешките си и други такива негероични занимания.

Веселина Седларска, reduta.bgСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Язовирите няма да влязат в активите на новия холдинг. Предвидено е да се инвестират средства в довеждаща инфраструктура от алтернативни водоизточници.

“Български ВиК холдинг” създава правителството. С капитал от 1 млрд. лева […]

 

ОД на МВР – Варна предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. […]

 

Инверсиите в страната ще се усилят и на много места в равнините, котловините и около реките ще има мъгли или ниска […]

 
 

към началото