твоята гледна точка
Ебати кората!
Автор Vnews, добавено на 06.06.2016 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Понеделник, 30 май

Парламентарната група на БСП проведе изнесено заседание в Правец и постави цветя пред паметника на Тодор Живков.

26 години не можаха да докажат, че са се променили, но за един ден доказаха, че не са се променили. Прав е бил Живков да иска да го заровят с гъза нагоре. Познавал си е другарите и е знаел, че ще дойде време да ходят да целуват…

Утре, вторник, ИБ на партията ще проведе изнесено заседание в Благоевград и ще закичи и паметника на Димитър Благоев. Ще бия една поздравителна телеграма на Евгени Бакърджиев. Ако не беше взривил оная кочина с мумията, и там щяха да идат да турят цветя тия мискини! Съветските другари още ходят да кичат тяхната мумия.

Цветя за Живков?! Ах, Клио, Клио… Ти ква си дърта мръсница! Нали довчера Живков беше виновен за всичките зулуми в партията и държавата?! Нали затова другарите го остракираха и един само Бойко ходеше да го пази и да му масажира ушите в свободното време. И изведнъж цветя!

Не отричам, че червените имат нужда от известна диверсификация в сферата на идеите. Трябва да се тури край на либералния разгул от времето на Станишев. Но, според нас, трябваше да тръгнат наляво и напред, а не на наляво и назад. Но не сме ние човекът, дето ще им пречи да грешат.

Щели да предложат четири закона, които да гарантират повече държава в икономиката. Повече държава, по-малко държава… Дрън-дрън! Опитахме и с повече държава и с по-малко, сега опитваме и без хич. Все тая. Истината е, че трябва народ. Народите правят държавите, не ли?

Проучване на международната одитна компания Ърнст енд Янг показало, че 60% от висшите изпълнителни кадри в компаниите у нас са склонни към корупция.

Само 60%? Друг път. Особено пък като се има предвид, че одитиращите разглеждат като корупция и съвсем нормални практики, като промяна на финансови отчети, договори със задна дата, подаръци за бизнес партньори и други подобни дреболии. Та не знам как са получили само 60% склонни.

А, сетих се, останалите 40% вече са склонени. Тия 60% чакат подходящо предложение.

„24 часа”: „60 лева за селфи с Господ”.

Пенсиите, това е направо без пари! Възползвайте се. Ония от тъжните обреди искат хилядарки!

Пардон, подвел сме се от заглавието. Щото ние все се опитваме да мислим логично, дори и на места, където това е опасно, като във вестниците например. Разсъдихме, че понеже Господ никога не слиза, та желаещите снимка трябва да се качат при него. Логично. Но невярно. Часовете имали предвид да се снимаш в църквата. И по-специално в пазарджишка църква. По други места се намирало и по-евтино. В Добрич  кандисвали и на 20 лв.

Навремето спорих дълго с един от пионерите кръстословичари. Носеше ми във вестника кръстословици, които само той може да реши. Кръстословиците трябвало да накарат човек да вземе речник, енциклопедия, да научи нещо ново от географията, от историята… Такива глупости. А ние му обяснявахме, че в съвременните медии кръстословицата има само една роля –  да докаже на нашия читател, че е умен човек! А това може да направи само проста кръстословица.

И гледаме днешните вестници и не можем да се начудим откъде у млад човек, какъвто сме бил тогава, такава прозорливост? Не можете да отречете, че днес целият български печат това прави – с всеки свой брой, с всяка своя статия доказва на простия българин, че не е толкова прост. Поне от журналистите не е по-прост.

Вторник, 31 май

Изследване на Колектива за обществени интервенции и КТ „Подкрепа“ твърди, че 2 621 782 българи, 36% от населението на страната, живеят в крайна бедност. Средният процент за ЕС бил 8,2%.

Не знам какво да мисля. От една страна бедността наистина е налице. От друга страна обаче няма кой да работи. Чета как се оплакват производителите на рози. Нямало берачи, при условие, че се изкарвали по 30 и повече лева на ден. Ама какво се чудя, като не мога да намеря човек да ми окоси двора в Пазарджик, хем давам 150 лева от една дума. Цял ден пият в хоремага и окайват бедността си. От „Икономист” веднъж пресметнаха почивните дни на народите и писаха, че ние сме най-бедни, но и най-мързеливи. И други изследвания навеждат на мисълта, че нещата са в корелация. Което дава известна надежда. Националното ни предразположение към кражби и корупция може да бъде изкоренено само с решителни промени в съдебната система. Което няма да стане скоро, ако изобщо стане. Докато мързелът се лекува. Преди години един читател ми писа, че в Америка му викали фибромиалгия (умора на мускулите) и открили лекарство, рекламирали го по телевизията. Да не ви излъжа, но звучеше нещо като кърпелин, тоягин, забравил съм. Все някога ще дойде и на нашия пазар. Боже, какъв пазар имаме…

Обаче за простотии не ни мързи.

„Днес представят първия български домейн на кирилица”, ликува „Новинар”. И с основание. Защото той е един от трите уникални домейна на различни азбуки в ЕС.

Какво обаче се оказва. Нали знаете вица за двамата българи екскурзианти  в пещерата? „Айде пиши к.р и да тръгваме!” Е не е виц. Първият закупен адрес в домейна се казва „курза.ею”. 12 лева му излязло на собственика на сайта да си направи кефа. И се хвали: „Едни добре похарчени 12 лв.“

Абитуриентката от столицата Гергана Павлова отишла на бала не с  луксозна лимузина, а с кон.

Гергана Павлова.

Това е нищо! На кон и баба знае.  Ние навремето се бяхме амбицирал да идем на магаре. Дедо имаше една магарица Бойка. Честно, не ви лъжем, Бойка се казваше. Тогава на частната собственост не се гледаше с добро око, та дядо я купи заедно с двама комшии, нещо като акционерно дружество. Обаче нали знаете как е с орташките магарета? Орташките работят много повече и ядат много по-малко от обикновените магарета. Та накрая, малко преди Бойка да опъне петалата, дядо изкупи дяловете на ортаците и магарето си стана само наше. Та затова д-р Филипов от дете може да язди. При това като индианец, без седла, самари и други лиготии. И тръгнахме с Бойка, та да направим фурор на нафуканите гражданчета. Обаче тъпото животно нещо не беше в настроение. Запецна на моста и не ще и не ще! Опитахме и с добро, и с лошо. Даже с лошо повече. Но магарето си е магаре! Дедо каза, че немало да тръгне, щото било събота. Магаре и шабат, да се спукаш… И накрая тате запали мерджана и отидохме да вземем момата от дома им. И тогава я имаше тази мода. Не вярвайте на такива като Екатерина Михайлова, дето казват, че по нейно време в Пазарджик кавалерите не вземали дамите с колите. Не е вярно, дамите ги вземаха.

Шегуваме се, бе! Не беше мерджан. Но другото е самата истина.

А пък Ирина Шейк се снимала с кози за следващия брой на списание Vogue. И тази сме я скъсал. Имаме снимка с овца, направена на Гергьовден 1965 г. Помним и овцата, Балицка се казваше. Чисто бяла и много красива.

Понякога, да ви кажа, много ни липсва селският живот. Е, не чак толкова много, че да се върнем на село, де. В такива моменти се сещаме за Жан-Жак. Казвал  ли сме ви за неговата мечта да живее на село, да си има ябълкова градина, крава и любяща съпруга? И си купил градина, но жената не била любяща, а освен това довела и майка си, а кравата така и не се появила. Казвал сме го, ама сте забравили. Селските мечти често свършват така. Четохме вчера за един икономист, май от София, който зарязал питомното и отишъл да става пастир. Във вестника инсинуират, че бил последвал съвета на Борисов. Ама и така да е, пак сам си е виновен. Да го питаш къде е тръгнал. Дето написа една госпожа във Фейсбук, той като икономист не се справил, та като пастир ще се справи! И го набили, обрали и натирили. С една дума, натрупал бая опит. И на гърба си разбрал истината, че на теория може да няма разлика между теория и практика, но на практика има.

Сряда, 1 юни

По случай Деня на детето премиерът сподели във Фейсбук своя детска снимка, на която е със сестра. И написа: „Честит празник на всички малки, големи и още по-големи деца!”

Ако не беше тази снимка, никога нямаше да повярвам, че Бойко е бил малък. Дълъг път е извървял, не може да се отрече.

Така си е. Всички сме деца. Особено мъжете. Стайнбек казваше някъде: „Всички мъже са деца, а понякога разглезени деца… Онези, които наистина порастват, не стават за нищо, тъй като мъжете са или деца, или старци. Няма средно положение.”

Стайнбек е починал през 1968 г. и, разбира се, няма как да е знаел че има средно положение. Даже няколко средни положения има вече. И, както е тръгнало, още ще се измислят.

Шотландският астроном Дънкан Форган разработил нова процедура, която учените трябва да прилагат при откриване на извънземен разум. При сега действащата процедура учените първо се консултират помежду си, после съобщават на властите и чак тогава на населението. Форган препоръчва незабавно да се съобщава дори и за непотвърдени факти, за да може научната общност оперативно да потвърди или да отхвърли съобщението.

Което ме подсеща нещо. През 2004 г. депутатът от БСП Димитър Дойчинов видял летящи чинии над стадиона в Перник. И си дал сметка, че ние не сме подготвени да посрещнем космическия разум. Та предложи НС спешно да приеме стратегия. Дори беше нахвърлял една чернова с опорни точки, която занесе на Станишев, но знаете го Станишев какъв е задръстеняк! Щяхме да сме сред първите, които имат стратегия за посрещане на извънземните! Та ще пиша на Корнелия Нинова. Тя е модерна жена. Пък и гледам, че търси нови идеи и пътища за партията.

Сакскобургготски вика: „Защо броим три български държави, а не царства?”

Ама те царствата са държави, бе, Ваше Величество! Най-отговорно, като политолог, ви го казваме. Държавата е по-общото. Дава ни възможност да кажем, че сме имали 5 държави. Може, разбира се, да се каже и по-конкретно – три царства и две републики. Една народна република и една обикновена.

Между другото, царят споделил, че внучетата му викали „дядото от България“. Което е малко притеснително, като имате предвид, че те вече са дузина. А да си „дедото на България” задължава, не става да купиш едно  лего от „Междузвездни войни” за 50-60 лв.

Струва ми се, че трябва да сме извънредно доволни, че сегашният премиер има само едно внуче.

Четвъртък, 2 юни

„Пултовете за гласуване на депутатите започнаха да псуват”, пишат вестниците. Радан Кънев публикувал във Фейсбук снимка на пулта на колегата му Борис Станимиров, върху чийто екран пише „ебати”. Радан го тълкува, като потрес на техниката от глупостта на БСП, които отказаха да гласуват превъоръжаването на армията.

Пребродих си всички текстове от 2002 г. досега. Да, пребродих е думата! Говорим за декари. За тези 15 г. съм употребил само три пъти „Ебати” и 7 пъти „Егати”. А съм имал толкова поводи да си изпусна нервите! Но след като депутатите си общуват на такъв език, не виждам защо да се сдържам. Знаете ли от кога ми се иска да викна: Ебати простаците! Не конкретно, генерално!

Руско проучване, цитирано от БГНЕС, посочва петте най-големи грешки на жените в леглото, които, дето се казва, готов го развалят. Зачетох се, щото съм чувал, че половината руснаци са много добри в секса. Даже повече от половината, щото там жените са с 9 млн. повече. Каквото щат да разправят русофилите, но в Русия има дефицит на мъже. Та рекох да видя кои са тия фатални грешки.

Първата е да се говори по време на секс, особено с пълна уста. Както са казали още древните римляни, което е неприлично на масата, неприлично е и в леглото. Мляскане, облизване на пръстите и т.н. Втората грешка е да се сравнява партньорът с другите членове на дадената общност. Щото такива обобщения оставят впечатлението, както казват социолозите, за изчерпателно изследване на генерална съвкупност. Третата грешка е дамата да седи като дърво: Знаеш кое къде е, обслужвай се. Което разочарова мъжете. Повечето мъже са свикнали да приемат секса като част от къщната работа. Друга фатална грешка е изявяването на желание за секс по време на футболен мач. Нема мъж, дето ще си остави мача и биричката заради смешните движения. И петата грешка, която дамите допускат, е да питат: „Това откъде го научи?” Сякаш той е толкова прост, та не може нищо да измисли сам.

Руският опит е доста по-различен от британския. Островитяните например смятат, че една от най-големите грешки в леглото е да се сбърка името на партньора. Според руснаците, а и според нас, това не само не е грешка, а уникален шанс. Ако ви нарече с друго име, отговорете й, няма да останете разочаровани. Много важно, че си Пешо, пък тя ти вика Гошо. Нали ще се старае като за Гошо, което никога няма да стане, ако разбере, че си Пешо.

Умната жена не борави с имена. Измисля едно име, например Котьо, и на всички вика Котьо. И никога не бърка. Пък и, да ви кажа, макар че не е полово патриотично, мъжете сме толкова еднакви, че не заслужаваме да имаме отделно име.

Петък, 3 юни

На работна среща между тютюневите компании и МВР, премиерът Борисов се похвалил, че контрабандата на цигари паднала от 20% на 8%. Но в някои райони, като Хасково, Пазарджик, Сливен, Пловдив и Свиленград резултатите не били задоволителни. И премиерът дал месец срок на шефовете на РПУ-тата да се поправят, иначе уволнение.

Може да е банално, но ще го кажа. Не е измислено нищо по-ефективно от личния интерес. Когато човек е заинтересуван лично от нещо, па бил той и най-принципният на този свят, пак ще обърне по-особено внимание на това нещо. Казвам го само по принцип, не във връзка с горния случай.

В „Законът” Фредерик Бастия казва: „Кога спира ограбването? Когато се окаже по-скъпо и опасно от труда.” Същото е и с контрабандата. Дайте възможност на хората, на човека по-точно, да печели от борбата с контрабандата повече, отколкото от чадъренето ѝ, и тя ще изчезне автоматично.

Толкова е просто, че чак ми е неудобно да го казвам. И още по-неудобно ми е от това, че един пожарникар го откри, а коскоджамити икономисти и цели институти  не можаха.

Та този подход може да се приложи и спрямо алкохолната контрабанда. Босовете в бранша могат също да се лишат от едни десет процента. Лесно ще се разберат, те до един са колеги на премиера от времето, когато и той беше физическо лице. Физическо лице, обяснявал сме, не значи непременно мутра. Както и обратното, мутрата също може да е юридическо лице. При горивата също. Особено належащо е да се вземат мерки при наркотиците. За една година полицията хванала 46 грама кокаин. Представяте ли си? На Пепи дозата за един месец. Наложително е да се легализира марихуаната. Тук правителството ще срещне подкрепата дори на убедени демократи като Евгени Дайнов.

От „Сега” гледали интервюто на министър Лилето по телевизора и я иронизират под заглавие: „Тук се краде само в локалното платно!” От половин час масали избрали само един отговор. Питат я верно ли се краде много в строителството на пътищата. Не, не било верно. „Нали знаете, то няма как всичко да е идеално, но не мога да кажа, че имаме някакви данни за глобални кражби. Защото все пак, когато говорим за ремонти, ние много прецизно трябва да следим нужните количества.”

Един наш настолен приятел пише, че едно от съкращенията, използвани в медицинската литература, е ЛДЗ – липсват доказателства за заболяване. Но няма нищо подобно на ДЛЗ  – доказателства за липса на заболяване. Това, че Лилито няма данни, че се краде локално, не е доказателство, че не се краде.

Да, бе, няма…

Спомням си през 2002 г. по радиото зададоха подобен въпрос на Владо Дончев, (сега приятел във Фейсбук, а тогава депутат от НДСВ). И той отговори: „Никой не може да каже, че правителството и НДСВ крадат организирано.” И той беше формално прав, както и Павлова. През 2002 г. не се крадеше организирано. Милен Велчев теглеше на една страна, Никито Василев на друга, трети – на трета. Ясно се виждаше, че се краде неорганизирано. Исторически погледнато и правителството на Костов така почна, но към края вече се организира. Организацията е тежка процедура, която изисква технологично време. В това отношение ГЕРБ са облагодетелствани, защото те са втори мандат и вече са съвсем организирани, даже и централизирани. А в някои отношения дори глобализирани.

„24 часа”: „Баба Цеца от Горна Оряховица нахока Бойко Борисов заради ниските пенсии”

Умилителен разказ за поредния ВиК подвиг на правителството и лично на премиера: „Борисов се разходи из Горна Оряховица и разговаря с народа… Около 9,30 часа премиерът слезе от шофьорското място на черния джип във видимо добро настроение. Борисов огледа новия асфалт, но намери кусури. Към него се притече 87-годишната Цветанка Панева. Старицата, която бе сред най-нетърпеливите посрещачи на височайшия гост, минути преди това се канеше да го нагости с бобена чорбица… „И да увеличиш пенсиите. На теб се надяваме! Улицата хубава, всичко е хубаво, обаче оправете пенсиите на хората!“  Докато му говореше, женицата го стискаше за ръката и от време на време размахваше поучително с пръст. После се протегна и го погали с две ръце майчински по лицето.”

С две ръце майчински по лицето…

Ебати майсторската свирка!

И като стана дума. Инженерът Джейсън O’Мара от Портланд, САЩ, създал силиконов език, с който стопаните на котки могат да си ближат питомците. Според O’Мара изобретението му развивало по-интимна и силна връзка между стопаните и животните.

Licki brush създава интимност, каквато само с почесване зад ушите никога не може да се постигне.

Силиконовият език е напълно приложим и при кучетата, които, както навярно сте забелязали, също обичат да се ближат. Особено обичат да се ближат по… едно място. И си представям… Не, това не мога да си го представя.

Чел съм, че ние, хората, имаме най-голямата мозъчна кора, следвани от политиците, делфините и нашите братовчеди маймуните. Но за какво ползваме тая кора? За да се научим да вършим работи, дето котките и кучетата ги имат като безусловен рефлекс.

Ебати кората!

Д-р Тони Филипов, reduta.bgСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

През 2020 г. най-натовареният месец ще е юли с 23 работни дни, а най-свободният е май само с 18.

2020 година е високосна година и има 366 дни. От тях 250 са […]

 

През следващото денонощие облачността ще бъде променлива. През днешния нед над Западна България по-често тя ще е намаляваща до слънчево.

През нощта […]

 

Партиите отново ще са милионери. През 2020 г. петте парламентарни политически сили и извънпарламентарната партия “Възраждане” ще си поделят малко над […]

 
 

към началото