твоята гледна точка
Европа като Екстремистан
Автор Vnews, добавено на 15.01.2016 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Европа е връхлетяна от черен лебед. Не черен лебед с оглед на цвят на кожа, а черен лебед като социално явление, като термин, въведен от Насим Талеб. Трудът му „Черният лебед“ е оценен като една от 12-те най-влиятелни книги след Втората световна война. Черен лебед не е поетичен, а социален и икономически термин. Добре е да си го припомним сега, когато черният лебед в Европа е на път да се окаже ято.

До седемнайсети век английската поговорка „Всички лебеди са бели” се приемала за факт. С първите пътувания до Австралия обаче – изненада! изненада! – станало ясно, че има и черни лебеди (Cygnus atratus). Насим Никълъс Талеб си харесал символа и създал теория, описана в труда „Черният лебед”, която най-бързо и най-лесно се обяснява с авторовия пример за пуйката.

Оригиналният пример е на философа Бертран Ръсел, като европеец той използва като главен герой пиле. Американизираният ливанец Насим Никълъс Талеб дава същия пример с пуйка, изненадана в навечерието на Деня на благодарността. Като българи, ние ще използваме прасето. И така: вземете едно прасе, което хранят всеки ден. Всяко хранене затвърждава убеждението на животното, че да бъдеш хранен всекидневно от приятелски настроени представители на човешката раса, защитава интересите му по всякакъв начин. Прасето е спокойно, доверчиво и убедено, че винаги ще бъде така. Един ден преди Коледа обаче на прасето му се случва нещо неочаквано, нещо, което не му се е случвало досега, нещо, което то до този момент не е имало никакъв повод да предвиди, но нещото се оказва неизбежно.

Това, което се случва на прасето в навечерието на Коледа, е черен лебед за прасето. Черният лебед е непредвиждано, непланирано, малко вероятно събитие, което се случва изненадващо и едва след като то се случи, се намират обяснения, че всъщност не е било нелогично.  Миг преди то да стане обаче, никой не го е допускал.

„В целия си опит нямам нито една преживяна катастрофа от какъвто и да е вид, която си заслужава да се спомене. През всичките си години в морето съм се натъквал само на един бедстващ плавателен съд. Никога не съм виждал корабокрушение, нито съм корабокруширал, нито пък съм бил в затруднение, заплашващо да завърши с някакъв вид бедствие.“ – пише  Е. Дж. Смит през 1907 година.

Пет години по-късно Е. Дж. Смит има какво да каже по въпроса за корабокрушенията, даже за най-интересното корабокрушение, защото Е. Дж. Смит е капитанът на кораба „Титаник”. Срещата на „Титаник” с айсберга е черен лебед, който малко преди да се случи не е бил очакван от Е. Дж. Смит, не е бил предвиждан. Така се случва – докато се занимаваме със закономерното и познатото, то екстремното, непознатото и малко вероятното внезапно започват да властват. Те определят завоите на живота. Единственото успокоително е, че има и положителни черни лебеди, Google например (когато е създаван, никой не е допускал, че ще стане част от живота на почти всеки човек.)

Колко голяма е вероятността в живота ни да кацне черен лебед, зависи от това дали живеем в Средностатистан или Екстремистан, според  Насим Талеб. Средностатистан е територията на средните стойности, приемливите отклонения, меката несигурност. Климатът в Средностатистан не е благоприятен за обитаване от черни лебеди. Всички ние с някаква част от себе си живеем в Средностатистан.

Но в голямата си част светът и всички ние живеем в Естремистан. Това е светът на финансите и технологиите, в който надделява екстремното неравенство и където всичко е за победителя. Тук нещата не се изясняват след кратко наблюдение, тук действа тиранията на случайното, затова е трудно да се прогнозира. Историята не пълзи както в Средностатистан, в Екстремистан тя се движи скокообразно. Няма типични представители, няма средностатистически единици, има богати и бедни, малки и големи, свърхобразовани и неграмотни, бързи и бавни, лузъри и печеловници. За черния лебед Екстремистан е благоприятен за обитаване като Австралия за Cygnus atratus.

Жителите на Екстремистан си заслужават нашествието от черни лебеди, защото те не знаят какво не знаят – жесток е Талеб, но пък е откровен. Мислят си на 11 септември 2001 година жителите на Екстремистан, че са владетели на земята и небето, а към двете кули на Търговския център в Ню Йорк се задава черен лебед. Въобразява си светът, че е постигнал най-после някаква цивилизованост и долита черният лебед Първа световна война. Мисли си г-жа Меркел, че сигурният свят е длъжник на несигурния и не допуска, че несигурността лети на крилете на черен лебед. Жителите на Екстремистан са епистомологично арогантни, твърди Талеб. Казват, че финансовите черни лебеди се осъзнават най-трудно, защото тогава крясъците са най-силни, а паниката – преобладаваща.

Нямаше да си струва Насим Талеб да напише своя огромен труд, ако не беше дал в него надеждата, че човечеството има шанса да превръща черните лебеди в сиви, т.е. по-малко опасни, с по-малко драматични последствия. Това може да се случи, само ако намалим ефекта от изненадата. Да се върнем на случая с пуйката, която била приятелски хранена хиляда дни. От гледна точка на пуйката ненахранването й на хиляда й първия ден в навечерието на Деня на благодарността е черен лебед. За стопанина обаче то не е такова, тъй като събитието за него не е неочаквано. И ето заключението на Насим Талеб: „Черният лебед е проблем на будалата.” Когато науката, политиците, държавата дава увереност, че черен лебед не може да се случи, тя превръща нормалните граждани в будали. Има много начини да не бъдеш будала, един от тях е да не преминаваш улицата със завързани очи, пише Талеб.

Фашизмът какъв ви изглежда – далечен, нали? Нечакан. Нелогичен. Невъзможен?

Веселина Седларска, reduta.bgСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Електронната система за прием в първи клас за общинските училища на територията на община Варна отваря на 2-ри юни от 10 ч. Крайната дата за кандидатстване е 8-ми юни до 23,59 […]

 

По тема номер 18 ще пишат интерпретативно съчинение или есе днес 48 582 зрелостници, които са подали заявления за явяването на […]

 

14 нови случая на коронавирус у нас при изследвани 606 проби за последното денонощие. С това общият брой на лабораторно потвърдените […]

 
 

към началото