твоята гледна точка
Кого да будиш и кой да го буди?
Автор Vnews, добавено на 31.10.2015 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Нека

младите
ударят
камбаната

УТРЕ пак ще се заредят в социалната мрежа портретите на Ботев и Левски, на Паисий и Вазов, на Каравелов и Хаджи Димитър, в училищните дворове ще се плетат венци и китки и ще се отбележи Денят на народните будители. Дали ще се събудим в неделния ден, за да погледнем света около нас с празнични очи, е друг въпрос. Ще се замислим ли кой и от какъв сън дълбок трябва да ни буди? И ще чуем ли звъна на камбаната или ударите на сърцата си, зовящи към духовност и просвещение в бездуховното и безпросветно ежедневие?

Не, не пресилвам. Ние сме единственият народ, който има официален празник, отдаващ почит на своите будители, на онези личности, които с думите и делата си са опазили вярата му, писмеността му, духа му през вековете. Хвала на тези, които са се сетили, че имаме необходимост да ни се напомня ежегодно, дето нито свободата, нито миналото и настоящето са ни дадени даром. И че

бъдещето също

никой няма да

ни го поднесе

на тепсийка,

а трябва да си го извоюваме сами. Водени от светлите умове, които е родила българска майка юнашка на нашата земя хубава.

На думи – нямаме проблем. На дела – не знам. Обикновено ме питат около този празник кои са съвременните ни будители. Тръгвам първосигнално да започна да изброявам от учителя, който държи треперещата ръчица на първокласника, докато с криви ченгелчета пише “мама”, през университетския преподавател, дето трябва да разкрие широкия хоризонт на науката или изкуството пред своите студенти, та до творците и обществениците, които дават посоката и сочат пътя напред за цялата нация. На думи добре ми се получава. На дела, т.е., притиснат ли ме в ъгъла да дам поименни примери, усилна пот набраздява челото ми. Не че няма достойни имена. Не че не мога да ги цитирам. Но не е това, което трябва да бъде. От една страна,

в България вече

всичко е спорно Ако десет души ръкопляскат някому, единайсет ще скочат да доказват, че е кръгла нула. Така се извъртяха нещата, щото омаскаряването се превърна в хоби или направо в професия.

Еди-кой си е обявен за учител на годината, о, ама вие не знаете всъщност, че изобщо не заслужава това звание.

Еди-коя си е удостоена с почетна награда за достижения в науката, ама вие изобщо не знаете, че това не са никакви достижения всъщност.

Този получил признание, онзи направил откритие, абе, има тука нещо гнило, дайте да разровим, да се размирише и бялото да е ако не съвсем черно, то поне до 50% сиво да го докараме.

Български ученици вземат отличия на международни форуми, само че тези новини кой ти ги гледа, по-важно е кой футболист с коя плеймейтка е сменил предишната. Нищо против спорта. Не- малко лаврови венци е положил и той в краката на родината ни. Против всенародното отричане на знанията и моженията български съм.

Знам, че времената са трудни. Знам, че всеки е загледан в собствената си несрета или насита. Кого да будиш и кой да го буди? Здраво стисналият очи за доброто около него, няма да ги отвори. Няма да чуе мистерията на българските гласове, защото други ритми и думи звучат в ушите му. Май никак празнично не се получава, а? Просто се оглеждам около себе си. Просто, като пътувам из България, се взирам в очите на хората.

Помръкват,

когато иде реч

за ежедневието,

и светват, когато

чуят хубава дума

Само че хубавите думи хем малко, хем за кратко. Няма ги огнените слова на Ботев, няма ги камбанните звуци на Добри Чинтулов, няма го пронизващия син поглед на Левски, забравихме суровия въпрос на Паисия “Поради что ся срамиш да се наречеш болгарин?” Ако не сме го забравили, просто го пренебрегваме, подминаваме го – овехтял е и не е в крак с новото време. Защото така ни изнася, защото думите и делата на будителите ни глождят като песъчинка в окото. Като прашинка от счупеното от дявола огледало са и си навиваме на пръста, че грозният свят, който ни заобикаля, е съвсем прекрасен. Лъжем се и се самозалъгваме. По-лесно и по-просто е. А през това време някой държи ръчицата на децата ни и дано Господ му помага те да се научат да пишат правилно. Без грешки. Защото бъдещето е в техните ръце.

Ако сме изтървали въжето на камбаната, която буди народната свяст, да подскочим и да го достигнем, пък ако трябва да увиснем всинца на него със страшна сила, но да не позволим искрицата на духа ни да угасне ей тъй, просто защото не ни интересува нищо повече от хляба или черния хайвер. Мрачни са ми мислите на светлия празник, но нездравият ентусиазъм е по-лош съветник от тъжната констатация. Държа се за думите на Стоян Омарчевски от 1909 г.: “…първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество. Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното, а това е вложено в образите и творенията на всички ония наши дейци, които будиха нашия народ в дните на неговото робство, които го водиха към просвета и национална свобода през епохата на Възраждането и които му създадоха вечни културни ценности през неговия свободен живот…“

Значи надежда има. Българският дух е жив и го виждам в очите, думите и делата на тези, двайсет-трийсетгодишните, които идат след нас, но не стъпват в стъпките ни, вдълбани в тъпченето на ежедневните несрети и насити, а току ни изпреварят, току свърнат малко встрани, но винаги напред. А ръцете им се протягат към въжето на камбаната и нека ги оставим да го размахнат широко, та набатът да се чуе на шир и длъж, пък да ококорим очи и да видим, че си струва да бъдем събудени. И да останем будни. Ето този празник ви честитя!

Текстът е на Маргарита Петкова, публикуван в онлайн изданието на „24 часа“Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

На 22 септември в 16,31 ч. започва астрономическата есен.

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца, през деня ще се понижи.

През нощта ще е предимно ясно, в повечето райони – […]

 

86 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 2 915 PCR теста. […]

 

Да се преизчислят всички пенсии, отпуснати до 2015 година, е една от идеите, които се обсъждат в момента за повишаване на […]

 
 

към началото