твоята гледна точка
Стратегията на ГЕРБ, тактиката на Луна
Автор Vnews, добавено на 10.10.2015 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Някакви хора  в студио говорят за други хора. „Нейната стратегия е доста последователна“ – казва някой. „Не мисля, тя мина през няколко различни етапа“ – контрира друг. „Аз също смятам, че тя има цел и върви към нея неотклонно, като пробва различни тактики“ – намесва се трети. Тъй като телевизионния спор ми е само за звуков фон и не виждам участниците, започвам да се чудя за коя партия говорят. Поглеждам екрана – обичайната психолингвистка, някакво момиче, което съм виждала да съобщава прогнозата за времето и една моделка, в смисъл от онези жени, които не знаем какви са и за най-лесно им викаме моделки. Те не говорели за партия. Те говорели за Луна от Вип брадър. Със същата сериозност, задълбоченост и със същите изрази, с които преминават политическите спорове в телевизиите.

Като се замисли човек, първоначалното стъписване от приликата започва да отстъпва. Ами да, политическата ни класа е затворена в къщата на Биг брадър. В нея текат същите конспирации и общуване със знаци. Коалиции се създават и разрушават. Удари под кръста, шушукане зад гърба. Какъвто и да е спорът, в крайна сметка винаги е за храна. В Биг брадър за чушка и лук, в политиката за кокъла и баницата. Всеки се бори за наградата. Анализаторите анализират стратегии, ясновидци правят прогнози. Зрителите гласуват – за едното с телефона си, за другото с бюлетина. И участниците в шоуто, и депутатите в парламента са представителна извадка. Първото наричаме простотия, второто демокрация. Може и обратното, пак ще е вярно.

Ако отделим само един ден, в който да се опитаме да видим накъде вървим, по дребните знаци от всекидневието, а не по умозрителните анализи на едни и същи говорещи глави по телевизиите, каква ли ще е разликата? Само един ден, например днес.

Човек от бизнеса ми изрева, че не могат да намерят работници. Не изобщо, а за постоянно. В един по-малък град имали цех. Тъкмо намерят човек за вакантно място, поработи три-четири месеца, пристига запор върху заплатата му за необслужван негов кредит и човекът напуска. Трети такъв случай имали в последно време. Което било направо нищо в сравнение с това, че имали служител с девет запора за девет неизплащани кредита. Колко са хората в страната със стратегия да не си плащат кредитите и тактика да работят, докато банката ги надуши, а след това да напускат? Това колко застрашава банковата система и как влияе на трудовия пазар? Ние, осведомените за всички стратегии и тактики на партиите, не знаем нищо за прозата на кредитите. Дори не знаем, че накъде отиваме зависи от прозаичните драми на кредите, а не от възвишените стратегии на партиите.

Пак днес научих, че: „Група от няколко десетки роми е нахлула в супермаркет в Казанлък и е започнала да граби безконтролно. Двамата охранители не могли да направят нищо, защото ромите били твърде много, а някои от тях дори били с децата си.Те просто награбили в ръце каквото могат да носят и избягали. След престъплението супермаркетът е затворил, за да направи ревизия какво и колко липсва. Магазинът се намира само на няколко метра от ромската махала в Казанлък. Според охраната посегателствата на ромите стават всеки ден, но „такова чудо като днес никога не е било”.

Такива чудеса оттук нататък ще стават по-често. После ще прочетем, че такова чудо до днес никога не е било, когато за първи път група цигани разбият витрина, за да грабят стока. После и то ще стане обикновено събитие на фона на чудото, че се разбиват масово апартаменти. В смисъл още по-масово от сега. Натам е тръгнало.

Жалбите за дребни кражби в полицията намаляват, опроверга ме статистиката веднага след прочитането на горната новина и породените от нея опасения. Щеше да е хубаво, ако зад тази новина стои намаляване на битовите престъпления. Но не – отчаянието от полицията е обяснението за тази ведра статистика. Хората просто вече не подават жалби. Не намират смисъл, не се надяват, не вярват.  Дори и да се намери крадеца, ще го оправдае малкия размер на кражбата. Това, че за кокошка няма прошка, е само метафора. С какво се занимава полицията, не ѝ ли е важно доверието на хората, не е ли всъщност то, заради което тя съществува? Накъде с толкова многобройна полиция, а всъщност без полиция?

Пак днес научавам, че тази работа със сгазеното преди няколко дни момиченце в кв. „Речица“ в Сливен май можела и да не е толкова случайна. Прегазеното дете е циганче, шофьорът убиец каракачанин. В квартала живеят много каракачани, но и циганите вече не са малко. Напрежението между двете групи растяло, едните не пускали другите на своето игрище, скандалите били всекидневни. Та…може би…това прегазване… Едва ли е така. Но говоренето скъсява крачката до правенето. В този случай причините са ясни – пиян шофьор без книжка. Някой спомена, че само в Сливенско шофьорите, на които им са отнети правата, но продължават да шофират, наближават двеста.

Прескачам всички оплаквания, които днес чух по повод на здравното обслужване – нито мястото ще ми стигне за тях, нито душата. Но си мисля – във всяка държава има престъпници. Вижте обаче какви са престъпниците само в днешните няколко случки: хора, които не си плащат кредитите и нямат сметка да работят, за да не си плащат кредитите. Хора, които с децата си правят масов грабеж на хранителен магазин. Хора, които крадат от дворовете и къщите, защото няма да бъдат хванати и осъдени. Хора, кои карат пияни и без книжки, един от тях станал известен, просто защото е смазал дете. Окрадени хора. И болни, които не могат да бъдат лекувани. Излиза, че всички ние сме или престъпници, или жертви. А може би и двете.

ГЕРБ имали стратегия. Луна била имала тактика…Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки, за да овладее епидемията. Лечебните заведения трябва да имат готовност за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да […]

 

Предлагат намаляване на скоростта по първокласните пътища от 90 на 80 км/ч

Поне 50 часа кормуване за книжка

Ще се прави одит за безопасността […]

 

След Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра, грипна епидемия вчера обявиха и областите Перник и Пазарджик. Здравните власти са изпратили препоръка […]

 
 

към началото