твоята гледна точка
Правителството по магистралата на тоталния монопол
Автор: Виолета Камбурова, добавено на 25.06.2015 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Вторият сезон на управлението „Борисов“ набира скорост. И ако в първия това ставаше по магистралите в буквалния смисъл, този път те отстъпиха пред няколко основни теми. Хит в момента е здравеопазването.

Планирано или не партньорите в управлението – Реформаторския блок хвърлиха кабинета в решителна битка срещу лекарското съсловие. За целта бяха впрегнати всички – медии, НЗОК, даже мълчанието на БЛС работи за тоталното омаскаряване на гилдията. Досега не е имало здравен министър, който толкова активно и агресивно да атакува колегите си, категорично е лекарското съсловия.

Маскираната като реформа, монополизацията на сектора е на път да го превърне в заложник на интересите на тесен кръг от хора. Няколко са капаните в новия Закон за лечебната дейност, които Москов заложи за бившите си колеги:

Ако бъдат приети промените, всяка неудобна на властимащ управник болница може да се окаже закрита.

За целта са нужни само подписите на трима недоволни „пациенти“. Така под легендата за недоволните болни ще бъдат извършени онези закривания на болници, които Борисов не посмя да реализира в първия си мандат. Сега, след като РБ осигури „злото куче“, което да свърши черната работа, броят на здравните заведения в здравната карта на България ще се сведе до броя и вида, в който мастите в здравеопазването отдавна планират.

Сливането на лечебници е другата хватка за заличаване на неудобните и увеличаване на монопола на университетските болници в страната. Под благовидното „затваряне на цикъла“ на лечение с акцент онкологичните заболявания дейността ще бъде концентрирана, а пациентите – оставени без право на избор.

Монополизацията на здравеопазването ще мине и през одържавяването, защото по-голямата част от бившите диспансери са общинска собственост. В годините общините, всяка според силите си, инвестира немалко средства в пообряването на материалната база. Общините са и бенефициенти на ОП „Регионално развитие“, по която онкологичните центрове получиха средства за закупуването на апарати за лъчелечение. Ще наруши ли правителството 5-годишния мониторинг и кой ще поеме санкциите, Москов не казва. Министерството му обаче упорито търси вратички за прескачане контрола на европейските институции върху средствата от тази програма.

Разделянето на дейностите в здравеопазването на „основен“ и „допълнителен“ пакет пък ще порази с еднаква сила и лекари и пациенти от догодина, прогнозират „колеги“ на министъра. Освен че плащат здравни вноски,

болните ще плащат за всички услуги, които не влизат в „основния“ пакет,

предупреждават лекарите. А в него броят на заболяванията, за които ще се полага гарантирано безплатно лечение ще е ограничен.  Пациентите ще получават безплатно само преглед, който и при най-високата тарифа е 50 лева, а ще доплащат всички необходими изследвания, които далеч надхвърлят тази сума, защото няма никаква гаранция, че здравнозастрахователните дружества, които Москов появи в хода на обяснение на реформата, ще приемат тези разходи за медицински обосновани и ще ги платят. Така българските пациенти ще хранят още един посредник между тях и лечението без да са сигурни, че тези пари ще им помогнат при нужда.

Затова пък се запазва категорично монополът на НЗОК, заложен още по времето на Иван Костов. Монополизираха се търговете за лекарства. Лично министърът ще ръководи избора на медикаменти за онкоболните. Ако те са най-евтините, означава ли, че са най-добрите за пациентите, контрират лекарите, но никой не ги чува.

В години на демокрация и свободен пазар към тотално монополизиране пое и общественият транспорт. Тези дни стана ясно, че община София планира да закрие частния транспортен сектор и да стане единствен превозвач на пазара. Нещо, което се случва и във Варна, както и във всички големи градове, където бяха спечелени пари за интегриран транспорт. Зачеркнати бяха дългогодишни фирми в бранша, инвестирали милиони в подобряването на услугата. На крачка от безработицата са хиляди в страната без държавата и общините да предлагат реална алтернатива на освободените. Къде ще отиде техниката, в която са вложени много средства, също не става ясно.

Постъпките за връщането на осигуровките в НОИ за сметка на частните пенсионни фондове е третата монополна писта, по която второто правителство на Борисов се затича още в началото на мандата. И вдигна напрежението сред притежателите на най-големи парични фондове до максимум.

Къде и как ще приключи маратонското тичане на властта по пистите на монопола, може само да предполагаме.

Публична тайна, доказана във времето назад обаче е, че единственият по-страшен монопол от частния е държавният (общинският). Водени именно от желанието да избягаме от порочния капан на държавния монопол преди повече от четвърт век поехме по пътя на демокрацията и пазарната икономика. Десетилетия, в които извървяхме дълъг и трънлив път с много завои. Преди да стигнем обратния, зад който е отново монопола на държавата…

 

 

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

„Проучване на университета в Тексас показва, че най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито. Едва на 7-8 място по риск е градският транспорт. Културният човек трябва да вземе […]

 

Тази нощ в 4.00 часа местим стрелките на часовника с един час назад заради преминаването към зимно часово време.

През март миналата […]

 

1595 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, което е със 123 случая повече от вчера. За последното […]

 
 

към началото