твоята гледна точка
Д-р Димитър Димитров: Реформата на Москов е празнодумство
Автор Vnews, добавено на 24.06.2015 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Д-р Димитър Димитров е завършил стоматологичния факултет на Медицинския университет в София през 1982 г. Има магистърска степен по обществено здраве и здравен мениджмънт. Има специализации по здравен мениджмънт, основи на болничното управление, медицинска информатика, анализ, прогнозиране и управление на болничния капацитет.

Д-р Димитров беше директор на столичната университетска болница „Св. Анна“ от 2000 г. до началото на юни, когато бе уволнен от бивши си подчинен, а сега министър – д-р Петър Москов.

 – Ако вярваме на здравния министър д-р Петър Москов, разделянето на пакетите на основен и допълнителен е нещо като панацея и основна част от реформата в сектора. Според вас това така ли е, д-р Димитров?
– Ако скъсаме 5 лева, по-голямата част например остане в дясната ви ръка, а по-малката – в лявата, а после ги съединим, те пак си остават 5 лева. Та разделянето на пакетите е точно това – късаме 5 лева и твърдим, че ще има повече пари за социално значимите заболявания. Тоест парите за здраве си остават, колкото са в момента, а реформа без пари няма как да се направи. Това, което говори министър Петър Москов за качество на услугата и за спиране на доплащането в болниците под и над масата, е евтин популизъм.
Дори се страхувам, че пациентите тепърва ще трябва да се бъркат по-дълбоко в джоба си за своето лечение. Недоумявам как депутатите гласуваха разделянето на пакетите на основен и допълнителен, без изобщо да е ясно какво ще включва единият и какво другият. Ако един човек е здравноосигурен, справедливо ли е да бъде пращан в допълнителния пакет, независимо от какво се е разболял, защо ще го слагат в листа на чакащи или как ще го пренасочват на друго място, а не в болницата, която той си е избрал? Това е абсолютен нонсенс.
– Популизмът ще върши работа до време. Какво ще стане обаче след 1 януари следващата година, когато реформата стане факт?
– Пак казвам – нищо. Не може с малко над 3 млрд. лева, с колкото официално разполага системата, да се направи коренна промяна. Никъде не се говори за финансиране и това е огромният проблем. Реформата не е да се пипне тук и там, а да се осигурят необходимите средства. Реаниматорите (д-р Петър Москов е анестезиолог реаниматор – б.а.) трябва да си гледат реанимациите и тежкоболните пациенти, а за здравна реформа трябва да говорят икономистите. Защото сега слушам д-р Москов непрекъснато да повтаря думата „качество“, без сам да знае какво представлява то. Защото клиничните пътеки са именно алгоритъм за качество на лечението.
Друг е въпросът, че у нас те се използват като модел на финансиране на болничната помощ. Без в тях да е включен трудът на лекарите, сестрите и санитарите, без да са калкулирани изразходваните ток, вода, парно, храна и т.н. Чувам, че министърът твърди, че не знаем колко реално струва например една пътека за апандисит. Да, остойностяването е правено на око. Но ние всички знаем колко би трябвало да струва въпросният апандисит. И това важи за всяка диагноза, защото болниците разполагат с масиви, от които става ясно за какво колко е изхарчено. Така че и това е една крилата лъжа, която, дори да бъде повторена 100 пъти от д-р Москов, няма да стане истина.
– Как хората може да бъдат убедени да плащат вноските си, когато им се обещават лимити и листи на чакащи?
– Предлаганите промени само ще откажат и без това все по-малкото българи, които съвестно плащат здравните си вноски. Това, което трябва да се случи, е да се въведе най-после двустълбовият модел на осигуряване. Да има една основна вноска, която покрива базовия пакет, и доброволна или задължителна допълнителна, която да е надграждаща. Ще дам простичък пример с автомобилното застраховане. Имаме задължителна гражданска отговорност, в която влизат базовите щети, и автокаско по желание и избор на клиента, което покрива всички възможни щети. Всъщност идеята на пакетите е в основния да влизат абсолютно всички заболявания, но финансирани до определен процент, а всичко останало да се покрива от допълнителната вноска. И тогава бол­ните няма да са принуждавани да вадят от джоба си за стави, лещи, платна, импланти, стентове, винтчета и т.н.
– Обаче това е само официалното доплащане. А рекетът с избора на екип кога ще престане?
– Ето това е работа на министъра. Тук е ролята на държавата. Там, където пациентите са изнудвани и рекетирани, да се правят проверки, виновните да бъдат посочвани и наказвани. Защото не всички болници спекулират с избора на екип и с дарения, например. Но обвиненията понасят всички. Ако искаш да те оперира най-голямото светило, напълно нормално е да си платиш допълнително. Но изборът на екип не може да бъде рекет. Да не говорим, че абсолютно незаконно е да принуждаваш човечецът да си избере лекар, който да го оперира, когато на работа в този момент е един-единствен хирург. В болницата, която доскоро управлявах – „Св. Анна“, бях въвел попълване на анонимна анкета от пациентите при тяхното изписване. На всеки три месеца правехме анализ на получените отзиви. През последната година не си спомням да сме имали нито едно оплакване от това, че на някого са му поискали пари под масата. Но затова пък най-много хората се жалват от лошо и грубо отношение.
– Как си обяснявате това?
– С тоталната деморализация на лекарите и сестрите. На съсловието му омръзна от реформи, които водят до задънена улица. И които превърнаха лекаря във виновник за всички несгоди на пациента, без да е виновен. Вместо да седнем и да говорим за финанси, как ще подобрим условията на работа, на лечение, ние тъпчем на едно място. А когато човек тъпче на едно място известно време, после следва неизбежното спускане надолу по баира. И това е нещото, което ни очаква след няколко месеца. Защото реформата и на този здравен министър е само едно празнодумие.
Имам чувството, че всеки следващ министър повтаря грешките на предшествениците си. Промяната е комплекс от мерки, по които има постигнат консенсус. Започва се от спешната помощ, после се реформира доболничната част и накрая е черешката на тортата – болниците. А в момента д-р Москов е впрегнал каруцата пред коня.
– Защо бяхте уволнен?
– Чудя се защо се сменят ръководства на печеливши болници. От 350 лечебни заведения на пръстите на едната ръка се броят държавните болници, които нямат дългове, и „Св. Анна“ е една от тях. През 2014 г. приключихме с 490 млн. лева положителен финансов резултат. Същото важи и за уволнения преди мен директор на „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев. Сменени са ръководствата на половината от държавните лечебни заведения. Както е тръгнал д-р Москов, скоро няма да остане нито един директор. По-интересното е, че в групата на уволнените не попадат шефовете на лечебните заведения с най-много дългове.
– Ако се сменят само директори на печеливши болници, дали зад това не стоят някакви интереси?
– Най-вероятно. Нямам друго обяснение. Но какви точно са тези интереси, ще стане ясно много скоро – може би до месец-два. Като директор 15 години винаги съм се старал да се вслушвам в екипа, с който работя, и да приемам аргументите на другите, дори да не съвпадат с моето мнение. Докато д-р Москов процедира по-скоро на принципа „щом като не е съгласен някой с мен – уволнявам го“. Това е безумно! Ако аз бях министър, щях да работя именно с тези директори, които са управлявали добре лечебните заведения и не са оставали след себе си дългове, батак и хаос. Щях да ги помоля за помощ, да работят за моята здравна политика, а не да ги сменям.
– Министърът мотивира решението си за вашата смяна с милионите на „Св. Анна“ в КТБ. Колко пари държахте в тази банка и колко „изгоряха“?
– Това е поредната лъжа, която министърът повтори 100 пъти. Към 20 юни, помня много добре, беше петък, когато сметките в КТБ бяха блокирани, по сметката на „Св. Анна“ имаше 6 млн. лева. Историята започна на 16 декември 2013 г., когато получих­ме писмо от здравното министерство, в което се казваше, че повече от 3 млн. лева не може да се държат в една банка. Във второ писмо се казваше, че според правилата трябва да разпределим сметките си в четири банки. И тогава в началото на 2014 г. бордът на директорите на болницата се събра и проведе събрание, обявихме обществена поръчка за избор на още три банки, в които да разпределим средствата, които бяха станали 8 млн. лева. Явиха се обаче две, които отговаряха на условията, спуснати ни от министерството на финансите и на здравеопазването. Така че се наложи да стартираме процедурата отново, а през това време по сметката в КТБ бяха останали 5 млн. лева, защото касата не беше плащала повече от два месеца извършената надлимитна дейност, а и имахме задължения към доставчици на лекарства.
В края на март 2014 г. вече имахме 4 банки и изпратихме протокола до МЗ. Проблемът беше, че две от тези банки бяха с ужасно лош кредитен рейтинг. Освен това щяхме да загубим над 120 хиляди лева такси за трансакциите.
Отново изпратихме запитване до здравното министерство какво да правим, но отговор така и не получихме. Проведохме още едно общо събрание на борда на директорите на болниците и стартирахме процедурата по прехвърлянето на парите. И точно тогава блокираха сметките в КТБ. Вече обаче има решение на синдиците, че всичко до стотинка ще бъде върнато на „Св. Анна“. Така че не са „изгорели“ никакви милиони.
– Д-р Москов беше ваш подчинен дълги години. Вие не сте ли си говорили, не му ли обяснихте случая с КТБ?
– През годините той винаги е бил близо до мен, изпращал съм го на специализации. Бил е на различни обучения в Европа. Докъм 2012 г. той нямаше специалност и може би това е причина нещо да се обиди. Защото знаете, че по закон лекари, които нямат специалност, нямат право да работят с НЗОК и съответно да получават допълнителни пари по клиничните пътеки.
Д-р Москов беше седем години общински съветник и може би тези тежки отговорности му попречиха толкова дълго време да не вземе специалност. Но аз го изчаках. Иначе опитах да му се обадя, когато стана министър, но той не си вдигна телефона. Още преди изборите обаче ми се обадиха колеги от провинцията, че на негови предизборни срещи е казвал, че ако стане министър, първата му работа ще е да ме смени.

Интервю на в. „Преса“Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

1336, с 312 случая повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица при направени общо 11 505 PCR теста през изминалите 24 часа. Тоест положителни са 11.61% от тестваните. Това показват […]

 

Учените са открили уязвимото място на трите свързани коронавируса – причинителя на COVID-19, атипичната пневмония (SARS) и близкоизточния респираторен синдром (MERS), […]

 

395 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, което е с 208 случая по-малко от вчера. За последното денонощие […]

 
 

към началото