твоята гледна точка
Ах тези кметове…
Автор Vnews, добавено на 02.05.2015 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Ако питате мен, рядко ще се намери кмет, дето да не е заслужил някоя от по-големите награди, предвидени в НПК. И, ако стане чудо и прокуратурата и съдът заработят, ще останем без местна власт. Разбира се, ако заработят, и без централна ще останем, но сега думата е за месната (не е грешка!) власт. Вижте само в последните десетина дни какво стана известно. Кметът на Пазарджик си построил „малка селска къщичка” за 1.5 млн. От кметски килим, даден за пране, изпадат 150 хил. евро. В град от Хасковска област. Читатели подсказват, че бил Любимец… Кметицата на Ракитово, бедно градче в полите на планината, сключвала договори за стотици хиляди левове, които не възнамерявала да изпълни и затова обвързвала с жестоки неустойки, които делка с изпълнителя… Кметът на Твърдица осъден, щото сложил шпионски софтуер в компютрите на служителите си. Апелативният съд потвърди отстраняването на кмета на Неделино Беширов, осъден за обществени поръчки на стойност един милион.

Случките с кметове минават и заминават през медиите. Следи от тях оставят само в местния фолклор. Но ако се извадят всичките кметски изпълнения и се турят едно до друго, ще разберете колко малоумия сме изтърпели за тия 25 г. Народът верно греши рядко, веднъж на 4 г. Ама пък как греши само…

Христоматийни са примерите с кмета на Пловдив Спас Гърневски и на Плевен Румен Петков. Пловдивският поет още в зората на демокрацията си запази място в историята с идеята паметникът на Альоша да се преправи на бутилка кока-кола. Петков пък стана обект на следствие задето се правел на Манекен Пис във фонтана в центъра на Плевен. И за други работи, де. Обаче Филчев прекрати делото след среща с ръководството на БСП.

През 2002 г. кметът на Кочериново Катин се похвали, че с пари от немското посолство построил в дома за стари хора суперлуксозна тоалетна, каквато нямало дори в “Шератон”. “Похарчихме над 50 000 лв., но си струваше.” Ще рече човек, че, ако се натовари както трябва, ще си върне парите за нула време. Е, едва ли старците в дома с порцион 46 ст. на ден, можеха да го направят, пък и както отделят и за изследвания… Но парите бяха усвоени.

Кметът на Варна Кирил Йорданов даде 5 млн. лева за палми, за да заприлича градът на Палма Де Майорка. Е, не заприлича, но човекът поне се опита. И по негово време, ако не се лъжа, се откри паметник на Айнщайн, авторът на Теорията на относителността. Между нас казано, и кметът даде голям принос за утвърждаването на тази теория на местна почва. Всичко е относително, защото може да се отнесе…

Една година общинарите в Силистра обсъждаха сериозно идеята на кмета Иво Андонов да се купи дирижабъл, който всеки ден да облита града и да следи за престъпността. Видял тази иновация в руския град Перм и му се харесала. А на изборите разправяше на местните, че под Силистра минавала златна жила!

Пък кметът на Каварна Цонко Цонков пусна фонтан, който пееше патриотични песни:  в 9 часа химна на Добруджа „О, Добружански край”, в 10 – „Шуми Марица”, в 11- „Велик е нашият войник” и т.н.

Синята кметица на Перник Антоанета Георгиева плащаше една година (може и да не е била само една!) по 7 лв. за изтръскан от снега клон! Емблематична по глупостта си корупция. Тогава бая се зачудихме дали да не зарежем всичко и да се заемем с благородното начинание да предпазваме скъпоценните пернишки главички от случайни снежинки. Енергичен човек като нас може да изтръска 2-3 хиляди клона на ден. Поне 10 бона без да се налага да пием морен вода…

Един от предишните кметове на Пазарджик, вече покойник, се хвалеше пред националните медии, че инвеститор от Китай щял да наеме 1000 декара земя, за да произвежда ориз и да открие 10 000 хил. работни места. Което, като го сметнеш, прави по 100 квадрата на човек. Не се съобщаваше каква заплата ще заработи човек, който отглежда един апартамент ориз, но кметът се похвали… По времето на същия кмет малолетни проститутки дадоха показания в съда, че са обслужвали кметската администрация и руска делегация, гостувала в града. Тогава вече не издържахме и си признахме, че не сме от Пазарджик, а от селата. По-добре селянин, нежели като тия перверзници.

В Сливен, по предложение на кмета Лечков се прие наредба за отглеждане на кучета, която задължава стопаните да предпазват животните от нежелана бременност. Което все пак не беше толкова страшно, като в София. Щото тука задължиха и стопаните на котки да ги предпазват. Куче иди-доди, ама да хукнеш по покривите да чуваш котката да не прихване, си е пълна идиотия!

И селските кметове не падаха по-долу. Кметът на село Капатово Огнян Куков се похвали, че кръстили ракия на Бойко и Ройтерс ни разнесе по целия свят. Щото дотогава се знаеше, че само в Русия кръщават на президента – Путинка, Медведка… Да беше лимонада, локум, да кажеш, че се шегуват, ама с ракията никой не се шегува.

През 2004 г., във връзка с някакви промени в ЗДП, които предвиждаха и каруците да са с номера, кметът на едно село беше почнал предварително да продава щастливите номера. За №1 искаше 100 лв., за 11, 33, 66 – по 50 лв. и т.н. За съжаление съм пропуснал да си запиша името на селото. Ако е било само едно, де…

В родното ни село три мандата беше кмет един, покойник вече и затова няма да го именувам, който пишеше вторник с главно Ф. Преди избори колеше на циганите едно теле, ядеше и пие с тях три нощи и изборите почти решени. Една година се стигна до касиране, понеже нашите отишли на работа в Сърбия, та кметът докарал от околните села. Кой ти ги различава. Ама станало беля. Взели и един цигани-албинос и му дали картата на Кара Асан (Черния). И комисията забележи разликата.

И бидекстрален да бях, пак не бих смогнал да опиша в един текст всички идиотии, които са ставали през годините.

Вторият голям проблем на българските кметове е корупцията. Сигурно си мислехте, че е първият. И аз така си мислех, но не е. Още през 2007 г. социолозите от НЦИОМ отчетоха, че избирателите са станали по-прагматични. И макар че по принцип осъждат корупционните практики, предпочитат работещ кмет със съмнения за корупция пред честен некадърник.

В първите години много кметове крадяха урболешката, колкото могат да носят на гръб. И после по-голямата част от откраднатото отива по следователи, прокурори, съдии… Но постепенно се откри чарът на кражбите през строителството – лесно се краде, трудно се хваща. Ако се чудите защо някои хора непрекъснато строят магистрали, спортни зали…, затова. И народът доволен: „Краде, верно, но и за града направи…” Хасковци например, масово така се утешават. И саде с центъра на града се хвалят.

Всъщност, най-преизбираните кметове не винаги са „строители”. Лечков, който дишаше във врата на Софиянски по брой заведени дела, управлява три мандата. По едно време беше разкопал Сливен като иманяр тракийска могила… Още има незарити улици от негово време.

Киро Йорданов, който подари Варна на ТИМ, изкара 4 мандата. И като нищо щеше да счупи рекорда на персийския цар Кир Велики, ако не го беше засмукала турболенцията около токовите протести през 2013 г.

За Софиянски може да се напише дисертация, но не за оставеното, а за отнесеното. По израза на един социолог, той и хората му показаха, че нищо чуждо не им е чуждо. Към неговата дейност може да бъде приложен целият НПК и няма да стигне. Той, всъщност, и не стигна. Защото като крайно Софиянски е съдебно сертифициран честен гражданин… И софиянци го избираха три пъти! Бях почнал да си мисля вече, че ще добавят усмивката му към герба на София. Приключи политическата си кариера като варненски депутат. Майтап. И до днес много прокурори и съдии още си плюнчат пръстлетата, като стане дума за него. (Нали си представяте жеста, с който човек се готви да брои едри каймета?)

Психолозите наричат това „когнитивен дисонанс“. Като си избере българинът некой политик и оттам нататък търси само доводи, подкрепящи избора. Демек си самодоказва, че не се е минал. И ходи му обяснявай, че некой си е мутра, друг е луд, трети е тиква, той остава глух…

Най-труден е първият мандат. Първият мандат е като първия милион и често съвпада с него. Един мандат е достатъчен за тарикат кмет пряко и чрез подставени лица да монополизира целия бизнес. Така той и неговите бизнес приятели стават работодатели на хиляди избиратели, слагат ръка на парите, на медиите… Няма регионална медия, която може да просъществува и една година, ако я отбият от общинската нянка. Едно рекламно вето на кмета и за местната медия започват времената на зазъбицата и сухоежбината.

Та казвам, че кметовете, пък и политиците, вече не се делят на крадливи и честни, а на умни и глупави, демек на хванати и нехванати. Успешните кметове са нехванати кметове.

У нас някак си се насложи масовата представа, че управлението е фасулска работа. И Сульо и Пульо, без опит и образование се натиска да управлява. Вярно, че по закон няма как да ги спреш. Но то такива закони е имало и в древен Рим. И там народът си бил извоювал правото да издига на държавни длъжности плебеи. Но не го е правел. В Атина също. Макар според закона на Аристид да е можело на висши  длъжности да бъдат допускани хора от всички класи, простият народ, по думите на Ксенофонт, никога не е претендирал за длъжности, от които е зависело неговото благополучие.

Д-р Тони Филипов, reduta.bgСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Предстоят трудни месеци в момент, когато разрастването на пандемията от COVID-19 принуждава властите да налагат нови рестрикции, след като редица страни отчетоха рекорден ръст на инфекциите, а целият континент надхвърли прага […]

 

Премиерът Бойко Борисов е с положителен ПСР за коронавирус, но е в кондиция и продължава да работи,щ. Това става ясно от […]

 

„Проучване на университета в Тексас показва, че най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито. Едва на 7-8 място […]

 
 

към началото