твоята гледна точка
Вежди има, очи няма II
Автор Vnews, добавено на 23.04.2015 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

В „Сега” четох за един пианист, който свирел Моцарт. И давал всичко от себе си, но то съвсем не било достатъчно. И от залата започнали да го освиркват и замерят с подръчни материали. Той смутен попитал: „Защо бе, хора, не харесвате ли Моцарт?”

„Когато слушате Моцарт, последвалата тишина е също от Моцарт.” Ако последва нещо друго, то вече е от пианиста.

Това е основната методологическа предпоставка на този текст. Задължителното разграничаване на позитивния културния факт, изложбата на тракийските съкровища, от съпътстващото го вулгарно изпълнение.

Фактът, каза премиерът Борисов, че „Лувър“-ът отваря врати за тази изложба показва уважение към България, респект към това, което се прави, към правителството, към министрите, към културата… такива жестове не се правят само заради доброто съкровище“. Демек, не главата на Севт III, а главата на правителството.

Пък другата глава вика: „Какъв е скандалът, че ме показват в музей на пъпа на Европа?” Вежди показват, не Севт!

И така нататък. Ред слама, ред култура…

А преди това в сайта на ГЕРБ имаше канонада от снимки, на които първата глава се прегръща с Оланд, ръкостиска Саркози… И всички я поздравяват, всички ѝ се възхищават. Даже социалистът Оланд рекъл: „Видя, не отидох в България година и половина докато те нямаше, а сега ще дойда, иначе щеше да се разсърдиш…” Мръсник! А Станишев може да ходи в Париж да му помага за президентските избори!

Вулгарен опит за индуктиране на престиж. Излиза, че, ако в Лувъра показват например персийско изкуство, египетско, арабско, които несъмнено будят възхищение не по-малко от тракийското, то това е от респект към режима на аятоласите, или Мубарак, Кадафи, Бог да го прости, ако може… Ама друг път! Признанието е за тракийското изкуство. Нашият принос, доколкото го има, е в копането и опазването. Второто  не е съвсем сигурно, защото чувам, че имало експонати и от сбирката на Васил Божков. По логиката на Борисов и той има дял от уважението и респекта. Не ли?

Предисторията

На 12 юли 2011 г. министърът на културата Рашидов се срещна с президента на Лувъра Анри Лоарет, който беше на неофициално посещение в София. По време на вечерята, на която присъства и посланик Филип Отие, е обсъдена и идеята за изложба на уникалните тракийски съкровища.

И после Вежди обясняваше как в Лувъра български крак не е стъпвал и как Лувърът е построен от времето на Лудвиг 14! Но това ви го писах миналия път.

Както и да е, дребни работи. Това ѝ е лошото на общата култура, събирана по кръчмите. Че запомняш разни неща, но не съвсем…

А за Вежди кръчмата е институция, запазила почти възрожденското си обаяние на образователен, социален и културен институт. Казва го близкия му приятел Божидар Димитров, главен куратор на изложбата. Ама много близък, от другата страна на чашата… „Вежди е майстор, сваля много бързо дистанцията между себе си и съответния френски министър. Казва направо: наздраве, приятел, дай сега да направим една изложба!”

Така го обясни и самият Вежди на семинара във Френското посолство, в присъствието на посланика, множество археолози, музейни работници и журналисти: „Разказвам ви как се случват нещата – много случайно, много човешко, много простичко, както и войните, и както се подписват мирните договори. Всички войни започват в леглото, винаги има жена там, и всички мирни договори – на масата, когато мъжете се напиват.“

За тези думи ние горещо препоръчахме на съответните власти задължително да направят Вежди академик.

Кой почна пръв?

Големият личностен проблем на Веждито е еготизмът. В това отношение си приличат с началника му като две капки боза. И Вежди знае само пет думи: „Аз, аз, аз, аз и аз“. И много му се иска всички да го харесват, да му се възхищават… Това, естествено, не е възможно. В обществото има образовани хора, хора с артистичен и политически вкус, на които фанфаронщината, политическата пошлост и отблъскващото самохвалство никога няма да се харесат. Не може войнственото малокултурие да бъде посланик на българската култура. По-точно не бива, а то за можене се вижда…

Чухте ли го по телевизора как веждиво говореше за певците от хора „Йоан Кукузел”?! Исках да кажа вежливо, но май веждиво е по-точно. През цялото време ги наричаше „кукузелите”. „Кукузелите ми вдигнаха на крака 1200 души…” А дори не знае статута на хора. Пред „Ретро” ги нарече „хора, на държавна служба”, по телевизора обясни: „не са ми държавни”…Боже, той до лани не знаеше, че Гена Димитрова е починала, та…

Не, не е прав Ивайло Дичев да нарича Вежди „културно алтер его” на Борисов. На „културно” възразявам!

Ето още малко философски проблясъци, които навремето сме описвали в „Делниците…”: „Ако махнете Колизеума, ако махнеме Пантеона, фонтана Треви и още, които там обекти вземете, Ватикана, който също е паметник на архитектурата… Има 60 млн. италианско говорещи хора, които вървят по един път, асфалтено шосе и ядат и умират. Без идентичност. Няма Италия с една дума… Същото е и Франция. Ако махнеш Лувъра, Операта, каквото и да вземеш като паметник на културата, ако няма Мона Лиза, няма такава култура.“

Чао Волтер,  Флобер, Мопасан, любими Селин…

Няма такава култура… И такъв министър няма. Има останали едни 6 милиона, които се друсат по макадама на живота, ядат и умират.

Не, чест не му е нужна на плебей

и кретаме, доволни от съдбата,

в дома ни, в нашия прочут бордей…

И на теб чао, Франсоа…

Много се колебах дали да не сложа на този текст заглавието „Един идиот в Париж”, имаше такъв филм навремето. Но, първо, не е един. И, второ, не съм сигурен дали тези в Париж са идиоти, или ние сме идиотите.

Това, което следва след думите на Вежди, пак е от Вежди. Той превърна в скандал критичните бележки на един певец и няколко сайта. (Вестници и телевизии нямаше, всичките бяха в Париж.) И лавината, която последва, се дължи главно на неговото поведение на ощипана мома.

Онзи ден премиерът обяви, че ремонтите на магистралите ще спрат през лятото, за да се избегнат летните задръствания. „До 1 юли ще строим, след това ще продължим септември… за да не се спекулира И по тази тема…“

Всяка критика се брои за спекулация. Нима не е разумно да се напънат април, май и юни, а юли и август, когато се юрне народът към морето, да се пусне магистралата?  Не може да ти се привиждат навсякъде спекулации! Веждито заведе 30 души журналисти в Париж, сред тях и една сюрия главни редактори и шефове на телевизии. Зер няма да се открие изложбата без Петьо Блъсков и Венелина Гочева? И хиляди броеве на „Труд” и „24 часа” да се посветят на изложбата, това няма да се отрази нито на мнението на французите за историческото ни наследство, нито на съвременното им възприятие за България. Това е като онази история в „Кооперативно село”, дето във всеки брой публикували писма до Чърчил. Ама по това време Чърчил не четял „Кооператимвно село”… Та може да се отрази единствено на оредяващите читатели на вестниците у нас. Но и това е съмнително, те не случайно оредяват…

Обществото се „еректира”, както се изразява Вежди, от включването на Валерия Велева в официалната делегация и тържественото представяне на книгата ѝ в Българския културен център в Париж. Присъствала шефката на ЮНЕСКО Бокова, акад. Антон Дончев произнесъл реч за моралните ориентири, които дава книгата. (Недей бе, бай Дончев! Недей на стари години става магаре! Какви морални ориентири при Мадам В.?!)

Вежди обясни защо точно книгата на Мадам. Съвсем случайно, искали да покажат последната книга на издателство „Захарий Стоянов” и то за късмет се случила нейната. Обяснението е малоумно. Или е адресирано към малоумници.

E-vestnik написа, че Валерия, като член на делегацията, е взела 1500 евро. Вежди отрича: „Валерия Велева взима колкото всички журналисти.”

Обаче из журналистическия ъндърглаунд се разказва друга история. Една колежка, примерно К., среща друга колежка, примерно В. Заговорили се. В. казала: „Ей, дай да идем до министерството да си вземем командировъчните за Париж.” Отишли. В. се наредила първа, броили ѝ 1500 евро и тя седнала отстрани да ги провери. На К. дали 105 евро. На което К., не по-малко заслужила на Вежди журналистка, малко се учудила и доста се обидила. Тогава В. разбрала каква простотия е направила, дето не се е смотала тихо да си вземе парите. И се принудила да обясни, че е включена в делегацията. Пак казвам, това се говори. Лично не сме готов да го повторим пред съдебното жури. Друг въпрос е, че от опит знаем, че повечето работи, дето се говорят сред журналистите, са верни. Ако и горното е вярно, излиза, че министърът лъже.

Чудя се дали не можеше да се икономисат малко пари от една разумна редукция на българската група и заедно с тия 1500 евро на Велева да се даде един скромен коктейл за френски журналисти. Разбира се в подходяща форма, щото те не налитат по софрите чак като българските… И да се насочи рекламата в правилната посока – към френските граждани. А не да правим пропаганда сред тукашните. На голяма част от българските не им дреме, а пък тия, дето им дреме, задават неправилни въпроси… И „Труд”, и „Преса”, и „Стандарт” могат да свършат същата работа от София. Зер Пеевски ги заведе във Виена и Белград, за да пишат за Цветан Василев?

Реинкарнациите на Людмила

Борисов: „На времето това е било мечтата на Людмила Живкова – в Лувъра да влезе и да направи изложба, онази държава на времето, да влезат в Лувъра. Това сега беше направено за България.“

Твърди се, че и самата идея за Български Лувър е на Людмила и нейните съветници, сред които Светлин Русев…

И, нали, смисълът на прераждането е в усъвършенстването, в развитието… „Няма ала-бала вече – в някой малък музей на някоя крива уличка… Целим центъра в средата – равнището ще бъде Британският музей, Кремъл, Топкапъ сарай.” Метрополитън сме били в началото на 90-те. Както американците си знаят – красиви девойки, облечени като тракийки, едната цица навън, танцуват пред стълбите на Метрополитън….”(Б. Димитров)

Не, „Един идиот в Париж” щеше да е неточно…

P.S. „Направил съм едно прекрасно гробище за българската интелигенция и култура, хората на духа. Нека бъде пример.”

Нека!

Д-р Тони Филипов, reduta.bgСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов поиска оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов. […]

 

На официалния сайт на МВнР от днес функционира интерактивна карта, която предоставя структурирана информация за начина на преминаване на граници и […]

 

Лидерът на „Да, България“ във Варна – Нелко Начев и брат му Жулиан
Начев, са продали съществуващите тогава сгради на Алея Първа […]

 
 

към началото