твоята гледна точка
Държавата се срива, докато я санираме
Автор: Дияна Желева, добавено на 08.04.2015 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Когато един дом се срива, загрижените му стопани го укрепват. От основите. Нагоре. Или откъм покрива, ако има риск да се срути. Не от прозорците. Не и от фасадната част на стените.

В държавата България обаче и правилата, и логиката, и действията са точно обратните на тази простичка и логична система за противодействие на заплахата да бъдеш погребан под руините на собствената си къща.

Доказателствата, потвърждаващи тази печална констатация, уви, изобилстват от всяка новинарска емисия в националните радиа и телевизии от седмици насам. Което ни дава основание да смятаме, че същият този информационен поток за свлачища, срутища и пр. опасни случки, върви интензивно и във всеки оперативед доклад до хората, избрани да решават проблеми от такова естество. Респективно – да пазят нас и страната ни от тотално и фатално срутване. В буквалния смисъл.

Защо тогава кабинетът „Борисов 2“ продължава да върти плочата саниране, а не хвърли всички сили и мощ на държавата в укрепването на свлачищата, които са на път буквално да убият страната? Пи положение, че този път е измъкването с „няма пари“ трудно ще мине, тъй като за голямото преобразяване на панелките е обявен държавен фонд от 1 милиард лева, а за свлачищата сметката показа – са нужни 850 млн. лв.

Това е въпросът, който неизкушените от управление редови граждани като мен, обзалагам се, си задават в пълно недоумение.

Достатъчно е да си средно интелигентен, за да се сетиш, че санирането, извън съмнение, е процедура, през която панелизираната ни по време на комунизма държава неизбежно трябва да мине. Достатъчно е да си гласуващ, без да си партиен фанатик, за да аплодираш онзи управленец, който се опълчи срещу риска милиони българи да осъмнат без дъх изпод срутените си панелки-пенсионерки, които наричат свои домове, и за които са се борили половин живот, за да прекарат другата половинка под собствен покрив. И без да си политически гений ти идва наум, че голямото саниране – на стойност 1 млрд. лева, е сладка предизборна дъвка и надува голееееееми балони. И внушителен прогнозен ефект. По много причини – като тръгнем от големия брой хора в предимно работнически квартали, които ще са щастливи с новата си дограма, платена от държавата, и стигнем до стотиците фирмички, за които е отредено по залче в масираното саниране на България.

Всичко това, без съмнение, са политически аргументи в полза на голямото саниране. Но голямото питане е, не ЗАЩО (санирате), г-да управляващи, а Защо СЕГА (санирате)? СЕГА, когато и в планинските, и в черноморските райони на страната мало и голямо губи почва под краката си. В буквалния и в преносния смисъл. Под формата на ерозия, срутища и страховити свлачища. СЕГА, когато и новият асфалт се цепи под напора на развижените земни пластове. СЕГА, когато черните прогнози за лято 2015 са на път да убият в зародиш летния туристически сезон и без да отчитат елемента „свлачища“.

И никой няма право да търси в този въпрос задни мисли, политическо недоброжелатество и пр. користни цени. Защото той е повече от логичен по една основна причина – това все пак е само първата година от мандата на кабинета „Борисов 1“. Медийно истеризираните отношения между коалиционните партньори за сериозните анализатори са силно преувеличени. Защото е ясно, че стара Европа и ЕНП искат от отличника си Борисов СТАБИЛНОСТ. И той, като истински отличник, ще стори всичко, за да им я осигури. Което, поне засега, дава основания да гледаме на това правителство като на управление, което ще изкара пълния си 4-годишен мандат.  Защо, питаме, Борисов и неговата безусловно дейна и решителна шефка на регионалното развитие – министър Лиляна Павлова, не препозиционират плана за голямото саниране за втората или третата година от мандата си. Тогава пак ще има избори. Поне толкова важни за ГЕРБ, колкото са кметските. На които всякак ще е по-добре да гласуваме, без да броим откъснати заради свлачища населени места в страната, затрупани хора и пропукани пътища…Не е ли така?Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Отпадат ограниченията за нощните заведения, при спазване на всички мерки за дистанция. Груповите събития на открито, както и сватбите също се разрешават.

Това стана ясно от извънреден брифинг пред здравното министерство

При повишаване […]

 

На фона на ескалиращите числа заразени с COVID-19 у нас Гърция затвори границата си за български туристи. До 6:00 ч. сутринта […]

 

България и Хърватия вече са част от валутния механизъм ERM 2 след решение на ЕЦБ и финансовите министри от еврогрупата.

„По искане […]

 
 

към началото